СЕЗОНА БОРАВКА НАПОЉУ - самостална изложба и хепенинг ауторке др ум. Весне Опавски

10. август 2021. у 18 сати

Понекад је довољно једно лепо искуство да промени човеков поглед на свет. Излет у сред Београда, на коме људи деле своја најлепша сећања из природе, у спонтаној и неформалној атмосфери, осмислила је Весна Опавски као начин да скрене пажњу на врло озбиљну идеју. Кроз магистарске и докторске уметничке студије, начела је тему напетог односа који влада између урбаног животног стила и урођене потребе за боравком у природи. Кроз циклусе дигиталних графика њена тема је добијала све више еколошки карактер, с изразито афирмативним приступом, наглашавајући оно што је у односу човека и природе лепо, а не ружно. На поетичан и убедљив начин, кроз нову серију дигиталних графика „Сезонаријум”, она буди сећања на врло конкретне мирисе и додире, а подразумева се и визуелне утиске, појединих сезона цветања, бербе или опуштања у природи. Она је припремила и радосни хепенинг, где ће се присутни дружити и забављати кроз вођене активности које подсећају на прославу. Весна прилази еколошком активизму са позитивне стране, уместо кроз страх, који је свакако већ присутан у људима услед великих промена које погађају планету. Она гради свест о драгоцености зелених површина и  жељу за личним доприносом очувању градских оаза, кроз упечатљив доживљај излета у парку и блискости са непознатим људима које повезује уметност.

(текст из каталога, ауторка-Јасна Опавски, сликар и есејиста)

 

Кратка биографија

Кроз уметнички рад Весна Опавски се бави темама екологије и дигиталног записа, покушавајући да укаже на значај очувања природе. Њено поље истраживања окренуто је решавању проблема савременог друштва проузрокованог урбаним окружењем и она природу сматра леком против отуђења човека данашњице.

Веснин приступ дигиталној графици огледа се у комбиновању акварела, колажа и фотографије. Изражава се препознатљивим стилом, који је за уметницу карактеристичан последњих 15 година.

Дипломирала је, магистрирала и докторирала графику на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Излагала је 12 пута самостално и стотинак пута групно широм Европе.  

За уметничке радове је четири пута награђивана.

Весна Опавски је уметница словачког порекла, а живи и ради у Србији и Белгији.

Чланица је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ.

 

ХЕПЕНИНГ „Парк је моје двориште“

Хепенинг је замишљен као колективни пикник гостију на отварању изложбе. Путем кратких изјава, причања анегдота, пропраћено призором шарених простирки и осмеха присутних у башти Центра Шуматовачка, заједно дајемо допринос поштовању зелених површина и одговорнијем понашању грађана. Овај групни пикник је уједно и позив грађанима да открију и користе пуни потенцијал градских зелених површина.


Босоноги, у додиру са зеленилом, изјаснићемо се на тему Природе одговарајући на неко од ових једноставних питања:

- Имаш ли омиљено дрво и зашто баш то?


- Како можемо чувати природу?


- Опиши неку лепу успомену из природе.


- Зашто је парк супер?

 

Изложба у оквиру галерије Степениште Центра за ликовно образовање Шуматовачка   је отворена сваког дана од 10 до 20 часова (укључујући и викенд) све до 24. августа 2021.г.