СВАКИ НАДЕЖДИН ЦВЕТ - Самостална изложба Маје Миловановић

Отварање 08. септембра 2021. у 19 сати

Галерија „Степениште“

 

Сваки Надеждин цвет је изложба цртежа и једне слике (полиптиха) под називом Олтар, и посвећена је сликарки Надежди Петровић.

 

Радови су настали по мотивима, односно породичним фотографијама које се могу наћи у монографијама и публикацијама о Надежди Петровић,  и по репродукцији једне од слика ,,Косовски Божури”. Лајт-мотив на фотографијама/ изложби је цвеће, у разним формама, онако како је видљиво у призорима који су послужили као мотив.

Маја Миловановић је од циклуса ,,Мит о Градитељу” на који се све што је даље радила надовезује, установила да припада генерацијама уметника које су се одрекле гледања и чулног доживљаја стварности, зарад ,,идеје” која је у постконцептуалном времену, политизовањем уметности постала пука намера.

Савремени уметник делује као биће неспособно да уочи и артикулише стварност, а као такав још је мање способан да укаже на нешто важно, али упорно то ради.

Тако да је уметница решила да почне ,,из почетка”. Дакле, Митом о Градитељу намера јој је била да савлада класичне технике и процесе: лавирани туш, угљен на папиру, композицију, основне односе црно-бело/тамно-светло, пропорцију и простор. Полако је уводила боју техником пастела. На изложеним цртежима реконструисала је боје и светлост придржавајући се датости фотографија као мотива. У слици Олтар,  која се садржи од 32 дела, канонски се држи задатих облика и односа топлих и хладних тонова, и доминантне црвене.

Једноставно речено не ради ништа друго до оног што је радио Рембрант, Фајумски мајстори, иконописац који преноси лик Христа трудећи се да га пренесе што доследније лику из 6. века, или студенти на једној класичној академији, или у Шуматовачкој школи.

Маја Миловановић

Биографија:

Рођена у Београду 1977.године где живи и ради као уметник и професор Цртања и сликања у Средњој школи за дизајн.

Магистрирала је 2005. на Факултету ликовних уметности Београд.

Добитник је награде за дигиталну фотографију Бијенала уметности у минијатури Горњи Милановац 2010., и студентске награде Спинакер, за сликарство на завршној години студија 2000., ФЛУ Цетиње.

Реализовала је четрнаест самосталних и учествовала на више колективних изложби и презентација у земљи и иностранству. Њени радови се налазе у бројним приватним колекцијама у Србији, Европи и Америци.