Укрштања

- избор радова из уметничке Збирке Шуматовачке -

Отварање 07. октобра 2021. у 19 сати

Галерија културног центра Ниш

Булевар др Зорана Ђинђића 37, НИШ

 

Шуматовачка као установа културе, основана од стране града Београда, налази се у самом срцу Врачара, једне од најстаријих општина. Као таква негује, већ читаву деценију, своју збирку која је настала кроз донације и откупе радова великог броја уметника с наше активне уметничке сцене. Већина аутора чији су радови саставни део збирке је похађало припреме у Шуматовачкој, предавало или излагало своје радове у оквиру галерије Степениште.

Данас збирка садржи радове аутора више генерација. Наша идеја, у оквиру саме збирке, била је да поред фокуса на младе ауторе, укрстимо/уплетемо и направимо неку врсту мреже свих уметника који су активни на домаћој ликовној сцени. А такви процеси су увек захтевнији и нешто компликованији од једноставног прикупљања радова.

Збирка постоји од 2010. године и од тада сваке године бива богатија за неколико нових радова и аутора. Ово приликом је направљен један пресек/селекција којом желимо да представимо радове аутора чија естетика иде у домен укрштања и раскршћа. Друштвених, емотивни, социјалних...имплицираних спољашњим и унутрашњним утицајима. Селекција није била лака, али гостовањем у Нишу желели смо да представимо радове који се могу читати као радови на раскршћу, у граду на Нишави који је вековима био град укрштања важнијих путева и великих раскршћа народа.  И овом приликом укрстили смо рад Косте Богдановића и Лидије Крњајић, Бранка Миљуша и Бранислава Николића, Снежане Арнаутовић и Александра Јевтића...симболички, ликовно, формално. У сваком од ових радова се може запазити пресек и укрштање које мотивише посматрача да промишља о различитим врстама раскршћа на којима се појединац (про)налази  на  свом дневном, али и животном току. На тим раскршћима он бира, проналази, промишља правац и смер свог даљег деловања и путовања, како кроз време, тако и кроз простор, не знајући шта га на крају тог одабраног пута чека.

Овом изложбом желимо да подстакнемо посматраче и нишку публику да на сваком свом раскршћу буде спремна да застане и промисли о свом следећем кораку, док ужива у ликовном изразу аутора представљених на изложби Центра за ликовно образовање Шуматовачка под називом ,, Укрштања “.

Данијела Ранчић 

Аутори чији радови ће бити представљени у оквиру изложбе Укрштања:

1. Момчило Мома Антоновић
2. Радош Антонијевић
3. Срђан Апостоловић
4. Снежана Арнаутовић
5. Коста Богдановић
6. Асја Васиљев
7. Андреј Васиљевић
8. Урош Ђурић
9. Вања Игњац
10. Здравко Јоксимовић
11. Александар Јевтић
12. Владимир Комад
13. Жолт Ковач
14. Лидија Крњајић
15. Јадран Крнајски
16. Немања Миленковић
17. Бранко Миљуш
18. Бранислав Николић
19. Душан Оташевић
20. Федерико Конти Пикамус
21. Ненад Ристовић
22. Петaр Сибиновић
23. Марко Стајић
24. Драгољуб Раша Тодосијевић
25. Нина Тодоровић
26. Ања Тончић
27. Маја Ракочевић Цвијанов
28. Јован Чекић
29. Љиљана Шуњеварић