ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА ПОЛАЗНИКА ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА 2021

Отварање: 16. децембра 2021. у 18 сати

Галерија Градске општине Врачар

 

Током седам деценија свога рада и постојања, Центар за ликовно образовање Шуматовачка је изградио препознатљиву вредност и значај, као установа културе посвећена неговању и развијању ликовно-образованог рада са широким скалом публике, и тиме заслужено стекао значајно место на културној и уметничкој мапи Београда. Та традиција нас обавезује на стално настојање да наши ликовно-образовни програми одржавају и побољшавају своје квалитете, као и да и у будуће будемо отворени за све љубитеље ликовне уметности и ликовног стваралаштва, без обзира на њихов узраст, образовни профил и професионално опредељење.

Годишње изложбе радова наших полазника важан су део образовног рада Центра. Приређивањем ових изложби, полазнике уводимо у културни и уметнички живот града, и образујемо их о поступку припреме и одабира ликовних радова за излагање. На овогодишњој, годишњој изложби, приказујемо ликовно најуспелије и најзанимљивије радове свих наших полазника, настале током 2021. године. Групне изложбе су, иначе, карактеристичне по томе што су изложени радови веома разнолики, што је случај и са нашом овогодишњом изложбом. Ова разноврсност је двострука. Прво: у питању су различити ликовни медији и ликовно-стваралачке области којима су изложени ликовни  радови. Још важније и интересантније од овога, јесу разлике у личним ликовним исказима и изразима самих аутора. Подстицање и развијање те различитости и особености личног уметничког исказа ученика  је посебно важан аспект ликовно-образовног рада Шуматовачке.

Поред тога што приказују ликовно-стваралачки рад и ангажовање наших ученика, радови приказани на изложби, такође, показују и резултате рада предавача ангажованих у Центру као резултате рада самих ликовно-образовних програма у протеклој години.

 

Ти програми су: Цртање и сликање - мр Коча Огњановић, мр Милан Тепавац и Мина Зечевић; Вајање - Милан Кулић, Дуња Трутин; Старе сликарске технике (Иконописање) и Мозаик- МА Александар Пантић; Графика за децу и младе и Калиграфија за децу и младе - МА Јелена Манић; Графички дизајн и дигитално ликовно обликовање и Дигитално цртање – Вања Додиг; Фотографија – Иван Петровић; Рестаурација и конзервација старих антикварних предмета – Милан Ковачевић.

 

Уз наду да ћемо бити у могућности да у будућим временима успешно наставимо и унапредимо остварење наше ликовно-образовне мисије, овим каталогом вам представљамо овогодишњи избор најуспелијих ликовних радова насталих у Центру за ликовно образовање Шуматовачка.

 

 

МА Александар Пантић