Акумулација - избор радова из уметничке Збирке Шуматовачке

Отварање 12. маја 2022. у 19 сати

Центар за културу и уметност Алексинац

Душана Тривунца 15, Алексинац

Током маја, део радова из Збирке Шуматовачке биће представљен публици у Алексинцу. Сада већ традиционално, Шуматовачка гостује широм Републике Србије захваљујући доброј сарадњи са другим галеријама и центрима за културу. Како Збирка Шуматовачке обухвата више од 165 радова различитих аутора, генерацијски и по сензибилитету, отвара се могућност да сваким својим гостовањем направимо неки нови увид и пресек колекције. Овим пресеком Шуматовачка је имала идеју да представи дела уметника који су обележили нашу ликовну сцену с краја ХХ века, и да са њима повеже и неке млађе ствараоце како би приказали разноликост стилова и израза које Збирка обухвата. Акумулација је замишљена као пресек једног дела Збирке радова који задржавају пажњу и поглед посматрача, збрајају наслеђе и део наше активне уметничке заједнице, преливајући се у јединствену целину. Све то чини  један јасно дефинисан простор у коме имамо представљену сцену савремене уметности у Србији. Излагањем одређених сегмената Збирке, Шуматовачка се обраћа публици делима уметника који стварају климу проширене свести о значењима уметничких дела.

Циљ оваквих гостовања и сарадњи јесте да се публици на територији целе Србије представи савремена уметничка сцена и стваралаштво, уз труд Шуматовачке да сваки пут то буде мало другачије и занимљивије у односу на нека друга представљања савремене ликовне уметничке сцене.

Аутори чији радови ће бити представљени у оквиру изложбе Акумулација су:


Александар Јевтић, Лидија Крњајић, Коста Богдановић, Александар Пантић, Ања Тончић, Здравко Јоксимовић, Жолт Ковач, Владимир Перић-Пера Талент, Асја Васиљев, Бранислав Николић, Тамара Јовановић Мана, Срђан Апостоловић, Бранко Миљуш, Давор Дукић, Немања Николић, Момчило Мома Антоновић, Душан Оташевић, Иван Шулетић, Милорад Тепавац, Милорад Мића Стајчић, Јованка Станојевић, Милан Краљ, Милета Продановић и Никос Арванитидис.