ТРЕНУЦИ – Самостална изложба Сање Црњански

Галерија „Степениште“

Отварање 1. јуна 2022. у 19 сати

 

У потрази за суптилном границом која повезује или раздваја осећај и опажај, у свој величанствености његовог инфинитезималног трајања и бесконачног домета, открила сам - тренутак. Час, часак, моменат, трептај, иако од стране физичара дефинисан као недељиво кратак, тренутак може бити и толико интензиван да његови одјеци представљају важне одреднице постојања и утиске који кроз успомене могу да заклоне године и деценије. Тренутак за сликара отвара „чисто“ посматрање, остварено без ослањања перцепције на дотадашња искуства - нешто слично осећају који описује заљубљеност на први поглед.

Кроз истраживање идеје тренутка, трагала сам за приступом који би истовремено остварио утисак приказа и одјек „невидљивог остатка“ -  трагова елемената чији сусрет у право време и на правом месту остварује специфичан и непоновљив спој.

Контрадикторност карактеристична за овај феномен, истакнута кроз однос моћи коју може да поседује и меру свог трајања, прелила се на цртеж. Комплексност у садржају ликовних елемената који формирају призор и недетерминисаност приказа, остварују спој јединствености и слободног утиска који осликава идеју тренутка. 

Сања Црњански

 

Сања Црњански рођена је 1980. године у Београду. Године 2002. уписује студије на Факултету ликовних уметности на одсеку Сликарство. Дипломирала је 2008. год. у класи проф. Дарије Качић. Докторске уметничке студије завршила је 2021. године на истом факултету под  менторством проф. Јасмине Калић. Излагала је радове на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је бројних награда и признања. Члан је УЛУС-а од 2009.