ТРИБИНА На свежем ваздуху са... Марко Лађушић

Уторак, 5. јул 2022. у 19 сати

 

Тема разговора ће бити „Уметничке праксе кроз индивидуално оснаживање аутора и демистификацију наметнутих ауторитета“

 

МАРКО ЛАЂУШИЋ (1967) бави се сликарством, скулптуром и мултимедијалним перформансом. Лађушић је дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду (1995) на одсеку за примењено вајарство.

Уметнички директор Културног центра Дистрикт Београд, Арт клуба Коцка, Комбанк Арт Хола, Међународне мултимедијалне ликовне колоније Тршић, као и координатор пројекта БЕЛЕФ Центар Београд, Терраторија, Блацк Боx на МИXЕР фестивалу у Београду, Опен студио у Фиренци, Мултимедијалне изложбе Нестали у сарадњи са Међународним Комитетом Црвеног Крста. Такође, учествовао је на Интернационалном симпозијуму скулптуре Терра у Кикинди, Вајарском симпозијуму Ада у Београду и другим.

Сарадња са српском глумицом Соњом Савић реализована у визуалноуметничким пројектима (Супернаут, Суперстварност, Убиство на ивици града) представља значајан сегмент његовог уметничког рада, где учествује у реализацији и перформансу.

Маркова колекција накита била је део модне ревије, познате дизајнерке Роксанде Илинчић на Лондонској недељи моде (2004/2005), такође дизајнирао је накит у сарадњи са другим српским модним дизајнерима.

Излагао је на 17 самосталних и преко 90 групних изложби широм Европе.

Добитник је више признања и награда у медију скулптуре и цртежа (2012: Признање Београдског Драмског Позоришта за поставку скулптура Терраторија; 1998: Друга награда за цртеж, XИX Београдски цртеж; 1995: Откупна награда за цртеж, XВИ Београдски цртеж; 1995: Друга награда на Конкурсу за чесму у Ботаничкој башти у Београду; 1990: Награда ЕX ТЕМПОРЕ Водњан, Република Хрватска)

Скулптуре и слике Марка Лађушића део су сталне поставке у јавним просторима, као и уметничким колецијама

Музеја Терра (Кикинда), Музеја Мацура (Нови Бановци), Хотела Мериот (Београд), Галерије Меандер (Апатин), Интернационалне мултимедијалне колоније Тршић, Центра за културу Вук Караџић (Лозница), Галерије Рифат Штетић (Брчко, БИХ), Кутурног центра Сребреник (БИХ), као и бројних приватних колеција у земљи и иностранству.

Марко је редовни професор Факултета Примењених уметности у Београду, такође предаје на Факултету Техничких наука у Новом Саду.

Члан је УЛУС-а од 1995. године.

                                                                                                        ( Извор: https://markoladjusic.com/sr/ )