ТРИБИНА На свежем ваздуху са... Радош Антонијевић

Среда, 12. октобра 2022. у 18 сати

Назив предавања: Савремена скулпторска пракса и образовање

Скулптура је један од најстаријих  и најтрадиционалнијих  ликовних уметничких медија. Са друге стране,  савремени уметници врло често бирају управо скулптуру као најефикаснији начин  изражавања идеја, ставова или осећања.  Како образовати скулпторе у атмосфери јако широког скулпторског поља кога је тешко ограничити или границама дефинисати?

Биографија:

Радош Антонијевић (1969.) је визуелни уметник који испитује границе скулптуре проблематизујући однос облика, функције, материјалности и значења. Докторирао је на Факултету ликовних уметности у Београду са тезом Корективи облика – водич кроз скулпторске феномене. На истом факултету ради у статусу редовног професора и на фунцији декана. Излаже активно у земљи и иностранству, а радови му се налазе у бројним приватним и музејским колкцијама.Теме његових радова увек су везане за неуралгичне тачке живота бавећи се аспектима политике, историје и културе.

У есеју Корективи облика из 2012.г. он каже: ,,Уметничка истина није научна, али она није ништа мање важна јер уметност може да нађе форму да обједињује наоко неспојиво. Она је одвајкада била лепак који спаја нашу унутрашњу фрагментарност и износи на видело наше скривене фрустрације да би се са њима лакше изборили.”

https://radosantonijevic.weebly.com/