ТРИБИНА На свежем ваздуху са... Славимир Стојановић Футро

Среда, 19. октобар 2022. у 18 сати

Назив предавања: Како компликовати једноставно

 

Славимир Стојановић Футро је дизајнер, креативни директор, илустратор и визуелни уметник и професор на Факултету примењених уметности. Студирао је Академију примењених уметности у Београду, а потом и ХДК - Школа за дизајн и примењену уметност (швед. Högskolan för Design och Konsthantverk) на Универзитету у Гетеборгу (Шведска) у класи проф. Х. К. Ериксона, као и Ликовну академију у Љубљани.  Сматра се одговорним за подизање стандарда не само у Србији, већ у целој источној и Централној Европи.

Славимир Стојановић је оставио вишеслојни печат на целу екс-југословенску дизајнерску сцену. Његове рекламе својом симболиком директно ударају на подсвест и активирају осећај за чисто визуелну лепоту која се често заснива на чистом парадоксу. Стојановић је такође у српски дизајн увео модерну употребу типографије. Пажљивим одабиром слова, био је први који је почео да користи неке фонтове, сматрајући да слово није само средство вербалног изражавања, већ кључни део визуелне дефиниције.

          Добио је више од 300 међународних награда и признања, укључујући: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes, Art Directors Club, Type Directors Club, European Design Excellence, Communication Arts Award, Graphis Annual, Global Award, Montreux Gold, Brumen Grand Prix, за најбољи графички дизајн у Словенији, Грифон, за најбољи графички дизајн у СЦГ, итд.

Његови су радови део колекција у музеју Помпидоу у Паризу, Музеју уметности и рекламе у Хамбургу и у Музеју плаката у Варшави.