Повратак природи - самостална изложба Владана Ранђеловића

Отварање 24. новембра 2022. у 17 сати, галерија „Степениште“

 

Кроз целокупно сликарско истраживање Владана Ранђеловића издвајају се три основне фазе.

     У првој фази - после завршене академије - присутне су уравнотежене композиције мртве природе са скелетима риба у првом плану. Ови мотиви, иако рађени у светлом колориту, на индиректан начин асоцирају на неумитну пролазност времена и живота уопште.

     Друга фаза је окренута природи са мотивима птица, паунова и инсеката у првом плану насликаних у ведрим бојама, са сигурним експресивним потезима кроз игру храпаве фактуре на глаткој позадини са наглашеним црним линијама као контурама.

     У најновијој трећој фази аутор проучава чисте ликовне односе успостављајући сасвим нове сликарске релације. Ако је потез у претходној фази био хитар, непосредан и помало робустан - у овој фази је промишљен и одмерен, а колорит стишан . Снажне емоције су утупиле место нежнијим, осећањима формирајући зрелији ликовни израз у коме до изражаја долази племенитост сликарске материје као и сам сликарски поступак.

      Кроз мотиве пејзажа Владан Ранђеловић пажљиво одабраним сликарским језиком постепено гради сетну, лирску атмосферу.

Транспоновање природе је у његовом случају послужило као повод за стварање искрене, сликарске експресије. Његови мотиви су једноставни, сведени, ослобођени сувишног детаљисања и распричаности. Игром топлих и хладних тонова. Глатких и храпавих површина гради свеже, хармоничне целине.

      У непрекидно трагању између рационалног и емоционалног у последње време пригушује снажне емоције и директну експресију наглашавајући важност чистих сликарских односа.

    Па ипак, испод финих наслага боје и усклађених ликовних елемената избија снажно пулсирање живота и необуздан сликарски темперамент спреман да се ухвати у коштац са новим стваралачким изазовима.

 

Радмила Костић, историчар уметности

 

Владан Ранђеловић је рођен 1975. године у Нишу. Завршио је средњу уметничку школу „Ђорђе Крстић“ у Нишу. Основне академске студије на смеру Сликарство, завршио је 1999. године на Факултету ликовних уметности у Приштини у класи проф. Хилмије Ћатовића.  Магистрирао је вајарство 2001 године у класи професора Зорана Каралејића на истоименом факултету. Од 2001. до 2004. радио као асистент на предмету Цртање на ФЛУ Приштина.  Од 2004. до 2018. године ради је као професот Ликовне културе и Слободног цртања у ГТШ“Неимар“, ТШ“12.фебруар“у Нишу. Од 2018.године ради као доцент на Факултету уметности у Нишу на предметима Цртање и Сликање. Од Члан УЛУС-а. Приредио је 55 самосталних изложби у земљи и иностранству, а учествовао је на више од 160 групних изложби. Добитник је награде за сликарство „Момчило Митић“ ( 1994 године).

2021. године добио је признање за акварел на VII Бијеналу акварела малог формата које организује СКЦ Београд.