Годишња изложба радова полазника уметничко-образовних програма

Отварање 15. децембра 2022. године у 18 сати

Галерија Градске општине Врачар, Његошева 77, Београд

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 26. децембра 2022. године

Центар за ликовно образовање је, упркос разним искушењима, успео да сачува свој микро простор ликовности и током 2022. године. Атељеи су били пуни полазника, радова, сликарских, вајарских, мозаичарских и свих других материјала, алата, али највише штафелаја. Радило се доследно и редовно, као и у претходним годинама. Наши професионални атељеи, који су све време место сусрета полазника који се припремају за упис на  уметничке школе и факултете, и оних који се баве уметношћу из хобија, сачували су свој професионални карактер. И сада, када нам сврате полазници који су похађали Шуматовачку пре више деценија, већина се присети лепих тренутака након уласка у своје некадашње атељее. Иако се у међувремену доста тога променило, шарм, мириси, звуци и све оно што може да се осети и види у сликарском, вајарском, атељеу за графику и даље су ту. Та препознатљивост једног уметничког, креативног и подстицајног простора за рад и даље постоји. Поред тих атељеа, унапредили смо свој рад у корак с временом, отварањем атељеа за графички дизајн и фото лабораторију кроз које су прошле неколико генерација полазника.

Шуматовачка, након времена која су нас мало удаљила међусобно, продрмала наше навике и лакоћу доступности свега, није поклекла, нити се поколебала у свом раду. Наставили смо активно да радимо и стварамо, да одржавамо редовно програме у оквиру атељеа, јер нам је тај контакт и сусрет уживо између предавача и полазника, као и полазника међусобно врло важан, како за практичан рад, тако и за креативнe размене идеја и инспирацију.

Након свих потреса, остали смо доследи у таквом раду, чувајући и негујући простор Шуматовачке као оно посебно место микро креативне оазе у самом срцу града на Врачару.

О самој настави у оквиру уметничко образовних програма Мозаик и Иконописање и старе сликарске праксе, један од наших предавача, Александар Пантић каже: 

Стваралачки искази у савременој култури, намерени на ликовно-уметничке вредности, толико су противречни и разуђени да је успостављање довољно јасних одређења и вредновања ликовно-уметничког готово немогуће. Унутар оваквог поретка ствари, додатно компликованог честом комерцијализацијом и банализацијом идеје уметничког, бављење ликовно-уметничким образовањем, посебно оним неформалног карактера, јесте захтевно и упитно делање. Зато ликовно-образовни програми „Уметност мозаика“ и ,,Иконописање и старе сликарске праксе“ у ЦзЛО Шуматовачка, имају сврху и циљ да заинтересованим полазницима, пруже квалитетан образовни садржај, заснован на идеји успостављања „дијалога“ између савременог ликовног стваралаштва и ликовно-уметничког и опште-уметничког наслеђа човечанства. Једно од основних начела у раду са полазницима је упутити и научити их, како да своју ликовно-стваралачку праксу заснују на истраживачком и критичком приступу ликовно-уметничком садржају и форми. Исход овако постављеног образовног процеса су овде изложени ликовни радови.

Данијела Ранчић, текст из каталога ПОСТКОВИД ВРЕМЕНА