Изгубљена архитектура - самостална изложба Стефана Петронијевића

Отварање 20. марта 2023. у 19 сати

Галерија „Степениште“

 

,,Често неразумевање сопствене баштине води ка њеном трајном нестанку... тада остају само успомене“.

Ова серија слика, цртежа и колажа представљамо је успомене и забелешке о једном ,,бисеру“ модерне архитектуре у улици Кнеза Милоша, који је нестајао пред мојим очима.

Објекат Немачке амбасаде у Београду, архитекте Богдана Игњатовића изграђен је 1979. године. То је аутор који је иза себе имао доста значајних и репрезентативних објеката тадашњег Београда, као што су Хотел Славија, на истоименом тргу, Извршно веће Србије у Немањиној улици, Галерија фресака. Занимљив је податак да је архитекта Игњатовић добар део II светског рата провео  у заробљеништву у логору Берген- Белзен, па је и историјска правда учињена тиме што му је поверена из рада овог објекта.

Предња фасада која је на мене оставила најјачи утисак, и која га издваја од свих осталих објеката у његовој околини, та монументална бетонска решетка или симбол бодљикаве жице је највероватније настао под утицајем сећања на логор у ком је био заточен у Немачкој. Бетонска решетка која се налази испред фасаде требало је првобитно да буде обложена кулијеом,  међутим, да ли случајно или ,,намерно” овај део пројекта није никада изведен, па голи бетонски стубови и греде дају утисак строге бруталистичке фасаде.

Немачка амбасада један је од примера несрећне праксе у домену заштите модернистичког архитектонског наслеђа Србије и неразумевања сопствене културне баштине. За време студирања у Београду, пролазио сам скоро сваког дана улицом Кнеза Милоша, поред зграде амбасаде и био неми посматрач њеног нестајања. Имао сам потребу да забележим виђено, да посведочим о времену и околностима, на свој начин –сликама и цртежима који сведоче о затворености, одсуству живота, и  нестајању.

 

Стефан Петронијевић је рођен 1991. године у Лазаревцу. Мастер академске студије завршио 2015. год. на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Димитрија Пецића, смер сликарство. Основне академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду завршио 2013. год. у класи проф. Слободана Роксандића. Члан УЛУС-а. Излагао на 7. самосталних и више групних изложби. Учесник бројних ликовних колонија у земљи и иностранству. Живи и ради у Лазаревцу.

Награде:

-Награда ,, Стеван Кнежевић“ за цртеж  2015. год. 

-Награда из Фонда ,, Мр МИОДРАГ ЈАЊУШЕВИЋ АКАДЕМСКИ СЛИКАР” 2013. год.

-Награда  за ликовно стваралаштво школе за уметничке занате у Шапцу 2010. год.

 

Изложба је отворена за посетиоце сваког дана до 03. априла 2023.г. (укључујући и викенде) од 10 до 20 сати.

Добродошли!