Да ли је пакет за мене? - Самостална изложба Невене Поповић

Отварање 5. априла 2023. у 19 сати

Галерија „Степениште

 

Различита папирна паковања појављују се као материјал за обликовање нове колажне представе. У ликовном смислу материјал представља посебни изазов, јер он као нека слагалица диктира настанак дела (његова текстура, провидност, боја, пропадљивост, квалитет штампаног отиска). Као колажни материјал коришћени су рестлови књиговезачког материјала, браон флис папир произведен почетком 20. века, штампа из 70-их година прошлог века и различити папирни омотачи и амбалже. Модели различитих кутија и паковања (за најразличитију робу и њене конзументе) представљају визуелну метафору личног доживљаја свакодневице и времена које трошимо. Расклопљене кутије  постају подлога за лични уметнички запис, али и његов важан чинилац.

Пратећи колажни поступак где су расклопљене кутије и различита паковања тема уметничког рада, приступам анализи отвореног простора Врачарске баште, где проналазим везу са незавршеном фонтаном која као нека одбачена кутија, али веома постојана заузима простор драгоцене зелене оазе. Привремена интервенција подразумева третирање бетонског оквира као кутије која нуди садржај преузет из природе и људског понашања. Обликованим глиненим плочама испуњава се простор базена чиме се ствара нова представа и усложњавају се просторна значења.

 

Биографија:

Невена Поповић (1976) је ликовна уметница која је на уметничкој сцени присутна од 2001. године. Школовала се на Факултету ликовних уметности у Београду где је завршила основне, магистарске и докторске уметничке студије, а као гост - студент боравила је у Бечу и Солуну. Члан је УЛУС-а (2005) и међународног удружења Sculpture-network (2014). Учествовала је на бројним изложбама, уметничким догађајима, ликовним колонијама и радионицама у Србији и иностранству. Одабране самосталне изложбе: Скупљачи времена , Галерија Меандер, Апатин, 2018; Скупљачи времена, Галерија Ремонт, 2018; Срећном човеку сат не откуцава, Ликовна галерија КЦБ, 2015; На повратном путу, Галерија савремене уметности Панчево, 2009; Не постоји свет, само острва.., Продајна галерија „Београд“, 2008; Услојавање, Галерија Звоно, 2007; Ринг, Галерија СУЛУЈ, 2002. Аутор је бројних програма за децу и младе за које је добила неколико награда међу којима је  и наградa ФЛУ „Богомил Карлаварис“ (2014). Њен педагошки рад  последњих 9 година везан је за Факултет уметности у Косовској Митровици где је запослена у звању доцента.

http://www.venave.com/