Већ невиђено - самостална изложба Јелене Аранђеловић

Отварање 10. маја 2023. у 19 сати 

Галерија „Степениште“ 

 

Као контрапункт људима и животињама, на цртежима је упадљиво присуство биљака. Оне се понекад јављају као усамљени објекти, а понекад доминирају призором, дајући смер кретању погледа посматрача својим просторним распоредом. Према Аристотелу, основна разлика између биљака са једне, и људи и животиња, са друге стране, јесте та што биљке немају моћ перцепције, док људи и животиње могу да виде друге и себе. Тако биљке, као живот лишен погледа, представљају контрапункт људском свету субјективности, несводљиво одређеном свешћу и погледом, сопством и другим.

Ово преплитање гледајућег и свесног живота, са једне, и живота лишеног погледа, са друге стране дешава се најчешће на позадини белине. Ова активна празнина представља план узајамно артикулишућег преплитања људи и животиња – сопства - , те биљака и артефаката – ствари. Она јесте бестемељни темељ који допушта игри погледа да се појави у свој својој комплексности, бестемељни темељ, спреман у сваком тренутку да прими назад у себе и ову игру и њене актере.

 

Део текста филозофа Дарка Драшковића

 

Јелена Аранђеловић је дипломирала (2003)и магистрирала (2008) сликарство у класи професора Јована Сивачког на ФЛУ (Факултет Ликовних Уметности) у Београду.

2004/05 студирала је на ENSBI (Ecole Nationale Superieure de Beaux/art)у класи професора Jean Michaela Alberole kao стипендиста Француске Амбасаде и Француског културног центра. 

2006/07 боравила је у Cite International des Arts у Паризу.

Добитница је стипендије Краљевине Норвешке (2002) и стипендије Француског културног центра(2004)као и стипендије за Таленте из фонда Републике Србије за време студија.2012 добила стипендију Ротери клуба у Београду.

Члан је УЛУС-а од 2003, а у статусу Самосталног уметника Србије од 2006. Тренутно је на докторским уметничким студијама при Факултету ликовних уметности.