Црвено сунце, светлост у води - самостална изложба Гордане Чекић

Отварање: четвртак, 14. март 2024. у 18 сати


Запитаност о односу човека према другом човеку, као и односу човека према природи су поља мојих интересовања. Проучавање, посматрање природе и њених феномена (вода, светлост, дуга...) утичу на моје ликовно изражавање.

Изложба под називом „Црвено сунце, светлост у води" укључује слике рађене уљаном техником на платну, цртеже и објекте. Доминантност модификоване беле боје на већини слика ремете жуте, плаве, црвене, зелене, љубичасте, наранџасте флеке, тачке које пулсирају на површини слике или се пробијају из малих отвора који су настали у процесу слојевитог наноса боје. Особеност поставке ремете појединачне слике на којима доминира црвена боја. 
                                                                                                                      Гордана Чекић 

 

Гордана Чекић завршила је Факултет ликовних уметности у Београду 1991. Mагистарске студије завршила је 1994. на истом факултету (Сликарски одсек). Члан је УЛУС -а од 1992. године. Излаже од 1989.године. Учествовала је у раду великог броја колонија и излагала је на колективним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда и признања за сликарство и цртеж (Награда за сликарство из Фонда" Ристе и Бете Вукановић", Перспективе , Изложба месеца септембра Радио "Пингвина",  друга награда на Трећем бијеналу акварела 1997). Била је стипендиста Републичког фонда од 1991. до 1993. године. Секретаријат за културу града Београда 2005. откупио је њену слику Љуљашка. Од 2002 учесник је и селектор пројекта "Балкан - културни простор без граница". Један је од аутора прве визуелне изложбе у оквиру 7. међународног Гитар арт фестивала. Приредила је 29 самосталних изложби. Живи и ради у Београду. Бави се педагошким радом.