ЕСТЕТИКА ОДСУТНОГ СВЕТА - самостална изложба скулптура - Наталија Ранковић

Отварање: четвртак, 4. април 2024. у 19 сати

 

...Кроз процес излагања и однос скулптуре и простора галерије играм се са перцепцијом скулптуре као живе материје. Скулптура иако монументалана, суштински је променљива, наш доживљај ње се мења са нашим искуством, скулптуру одређује како њено окружење тако и наш однос са њим, окружење скулптури даје још један дубљи ниво интерпретације. Док простор степениште подразумева константно кретање људи који стреме да негде стигну, ретко када су степенице одредиште, и самим тим оне чине хетеротопију, један изопштенпростор сусрета, пропитивања људског присуства и одсуства. Довођењем у однос скулптура које бележе пролазност и простора кроз који се пролази мења се доживљај, како простора, којем се мења функција и који сам постаје одредиште, такои импулсима који су доживљени у својој пролазности остали замрзнути у материјалности скулптура.

 

Биографија

Рођена 1998. године у Новом Саду. Завршила је основне студије на катедри за сликарство у класи Горана Деспотовског на Академији уметности у Новом Саду. Мастер студије, на катедри за вајарство, на истој Академији под менторством Магдалене Павловић. Тренутно похађа програм специјалистичких студија скулптуре у теракоти.

Чланица је удружења СУЛУВ, УЛУС и удружења уметника са Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“.

Двоструки је стипендиста фонда Доситеја за младе таленте Републике Србије. Учесница је бројних ликовних конкурса, групних изложби, као и симпозијума.

Изложба је отворена сваког дана од 10 до 20 часова, све до 20. априла 2024.