АРТОНАЦИЈЕ - избор радова из уметничке Збирке Шуматовачке

Отварање 7. јуна 2023. у 19.30

Културни центар Нови Пазар

Стевана Немање 2, Нови Пазар

 

 У уметности нема ликовног изазова који би био једноставнији и сложенији него што је реализација групне изложбе. У ликовном смислу посматрати дело значи читати ликовни текст.

Јединство и хармонија нису производ хомогености. Јединство и хармонија произилазе из валидизација разлика у сваком делу тако да све различитости израза уклапају и стварају све укупну слику. Као комадићи слагалице који се уклапају заједно, стварају део целине којом се овом приликом представљамо у Новом Пазару. Разноликост аутентичних израза је кључ који подржава целину, баш као што делови подржавају хармонију или тонови чине музику.

Својим постојањем Центар за ликовно образовање већ деценијама даје избор и прилику као одговор ка откључавању ликовног света.

Овом поставком приказујемо део Збирке која тренутно броји  170 дела. Поставку чине дела аутора који су обележили ликовну  сцену попут: Моме Антоновића, Косте Богдановића, Бранка Миљуша, Раше Тодосијевића, Слободана Кнежевића, Уроша Ђурића, Ненада Зељића, Велимира Вукићевића, као и радови аутора млађе генерације попут: Невене Поповић, Александра Јевтића, Данила Бојића.... Целу Збирку која непрестано расте нисмо у прилици да изложимо у једном простору, али спајамо делове и више од деценије гостујемо по разним културним центрима широм Србије.

Разноликошћу програма које спроводимо показујемо ко смо, шта желимо и чему тежимо у бескрајној игри попут креације новог, па и у игри речима попут Арт тонације – дајемо појачивач или рефлектор садржине. Тонирамо одговоре зашто смо вредни постојања и трајања. Свака нова сарадња са културним центрима широм наше земље нас увек оснажи да оправдамо и део време на који тренутно бележимо у вишедеценијском постојању Шуматовачке.

Катарина Булајић