Графика

Радионице графике за децу и младе сваке среде од 18.00 до 21.00 у Шуматовачкој

 

Ауторка/водитељка: MA Јелена Дамњановић, дипломирана ликовна уметница-мастер графичарка.

Трајање: годину дана.

Услов: плаћена котизација.

Старосна група полазника: програм  је намењен деци и младима, као и студентима.

Број полазникa: до двадесет полазника у једној наставној групи. Настава се у складу са бројем полазника одвија у више група.

 

На радионици графике  полазници се упознају са техникама високе и дубоке штампе: монотипија, линорез, линогравура, сува игла, бакропис, акватинта. Старосне групе полазника су распоређене у складу са тежином савладавања одређене технике. Тако да се најмлађи полазници упознају са техникама монотипије и линореза, а они нешто старији са техникама дубоке штампе. Програм радионице графике састоји се од више програмских тема, у зависности од старосне групе полазника.                                                                                                                                                                        На радионици графике користи се графичка преса радне плоче 100х70 цм. Преса коришћена у радионичарске сврхе једноставна је за коришћење и лако се монтира. Предвиђена је за штампу графика високе и дубоке штампе и омогућава штампу отисака високог квалитета. Деца се упознају са општим појмовима графике у теоријском уводу, а потом добијају практичне задатке попут израде линореза од скице до готовог отиска, затим да осликају цинкане плочице уљаним бојама и након израде цртежа, плочице одштампају на графичкој преси. Такви отисци зову се монотипије и немају тиражни карактер, али пружају широк дијапазон креативних могућности у графичком изражавању. Током израде отиска, деца користе све расположиве материјале током радионице: линолеум, ножиће за израду линореза, ваљке за нанос боје, уљане боје путем којих осликавају цинкане плоче, оштре предмете попут држаљи четкица уз помоћ којих исцртавају цртеж на свежој боји, различите врсте пиринчаног папира и мрежа које лепе и постављају на плоче и притом штампају на преси. Приликом првог упознавања са израдом отисака на графичкој преси деци је допуштена слободна игра са темом коју ће представити на свом раду, док би касније, добијали различите теме на које су одговарали на себи својствен начин. Нешто старији учесници у радионици добијају компликованије задатке у виду припреме и обраде матрице од линолеума или цинка, као и штампе истих на графичкој преси. Технике које ће савладати су сува игла и бакропис, а за оне најстарије у групи и акватинта.

Циљ програма је упознавање младих са основним принципима графике у ликовној уметности и подстицање креативности код деце у циљу стварања оригиналног уметничког дела. Радионица графике пружа деци и младима ширу едукацију у ликовном образовању, практичну примену стеченог знања и ослобађање креативности кроз употребу практичних вештина стечених током радионице. Зато се и највећи значај овог пројекта огледа управо у томе што доприноси ослобађању високог степена уметничке слободе и то на начин који није ближе доступан и близак учесницима у радионици.