ГРАВИРАЊЕ УМЕТНИЧКИХ ПРЕДМЕТА

 

 

ДВА ТЕРМИНА НЕДЕЉНО У ТРАЈАЊУ ОД ПО ТРИ САТА

Ауторка/водитељка: MA Јелена Дамњановић, дипломирана ликовна уметница-мастер графичарка, самостална уметница.
Трајање: два семестра.
Услов:
 плаћена котизација.
Број полазника/ца
: до двадесет полазника/ца у једној наставној групи. Настава се у складу са бројем полазника/ца одвија у више група.

Циљ програма: Оспособљавање полазника да самостално владају технолошким процесима гравирања у циљу стварања оригиналног уметничког дела.

Циљна група полазника: Програм гравирања је намењен свим заинтересованим полазницима без старосног ограничења, хобистима, љубитељима уметности, средњошколцима и студентима.

Поступак

Гравирање је ручна израда урезивања цртежа уз помоћ длета или игле за гравирање на различитим материјалима као што су метал, пластика, стакло као и на различитим равним и облим подлогама. Гравирање се може радити и механичким путем где се користи специјална ручна машина за гравирање, која може да произведе различите дебљине линије у зависности од брзине обртаја иглице.

Програм

 1. Предвиђено је да се полазници упознају са основама гравирања уметничких предмета. Програм садржи практичне вежбе у којима ће полазници савладати технолошке поступке и самим тим, изразити своје креативно-уметнички сензибилитет гравирањем орнамената на стаклу.

 2. Након теоријског приказа гравирања као старог уметничког заната (настанак, историјско порекло, употреба, поступак, техника гравирања из угла савремене уметности), водитељка ће демонстрирати цео процес извођења поступка гравирања практичном методом обраћајући се целој групи полазника/ца);

 3. Практичне вежбе полазника/ца групе (практичне вежбе ће се састојати од низа задатака са циљевима као што су ослобађање индивидуалних креативно-уметничких израза у групи као и постепено стварање осећаја контроле за технику гравирања која се обрађује путем усвојених знања и пређашњег искуства);

   3.1.    Практични задаци:

     3.1.1.    Цртеж-предложак за гравирање. Водитељка програма индивидуално са сваким полазником пажљиво анализира понуђене цртеже и кроз интерактивни разговор, разматра које је од понуђених решења идеално за гравирање уметничког предмета;

     3.1.2.    Гравирање орнамената (полазници ће осмишљавати идејно и креативно решење орнамената, а затим ће гравирати орнаменте на стаклене форме. Орнамент је назив за различите клесане, резане и сликане украсе. Стилизовани орнаментални облици могу бити геометријски, вегетабилни и зоморфни и њихова улога је чисто естетска;

     3.1.3.    Гравирање иницијала (полазници ће осмишљавати украсне иницијале и гравирати их на  одређеним стакленим предметима (винске чаше, чашице, тањири и сл.) Иницијал, као прво слово на почетку поглавља у књигама и које је украшено најразличитијим орнаментима и украсним мотивима пружа огромне креативне могућности које полазници треба да препознају и пренесу на стаклене форме;

     3.1.4.    Гравирање калиграфских слова (полазници ће овде научити више о писму и различитим врстама писања а затим ће путем практичних вежби, гравирати одабране фонтове на стакленим предметима); Планирани сусрети са полазницима/ама Калиграфије.

    3.1.5.     Гравирање слободних украсних мотива (полазници ће имати отворену изборну могућност да гравирају слободне мотиве).

Напомена: Полазници обезбеђују потребан материјал за гравирање и стаклене предмете.

Гравирање уметничких предмета

Потребан материјал: Импровизоване оловке-зубарске игле са специјалним дијамантским врхом за ручно гравирање стаклених површина, различити комади и предмети од стакла: винске чаше, тацне, тањири, подметачи и сл.
Папири за припрему скица и цртежа, обичне меке оловке, оловке у боји и сл.

Еваулација наставе:

Презентација уметничких радова полазника наставе.

Водитељка наставе ће заједно са полазницима током трајања наставе направити фото-документацију и презентовати је на завршној изложби.

Годишња изложба полазника наставе:

Водитељка наставе ће заједно са полазницима организовати завршну изложбу у просторијама Центра за ликовно образовање – Шуматовачка.