УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ - WORK IN PROGRESS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поклон-рад Косте Богдановића (1930-2012)УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ – WORK IN PROGRESS

УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ

У основи прикупљачке делатности Шуматовачке лежи намера о остваривању континуитета, комуникације и стварања места сусретања – прошлости, садашњости и будућности.

Као установа од значаја основана 1948. године на иницијативу  удружења ликовних уметника, од стране града Београда, Шуматовачка се нашла на мапи развоја визуелних уметности не само Београда већ и читаве земље, будући да је дуго представљала једину установу овог типа  на територији бивше Југославије, која је у својој структури  објединила делатност педагошке установе и установе културе.

Роден је написао: Прво треба бити човек па потом уметник. Тако је и задатак оних који су у Шуматовачкој радили и који раде данас као педагози, био и јесте вишеструко одговоран. Поред тога што су подучавали полазнике цртању, вајању, графици, теорији уметности, донели су несвесно или намерно и друге важне иницијације које су одредиле смер кретања многим данас признатим ауторима који чине богату ризницу српске савремене уметности и културе уопште.

Многи од њих су као израз захвалности и сведочанства о искуству које су понели из ове установе, даривали дело поклон збирци Уметничке колекције Шуматовачке која је основана 2010. године под називом Ворк ин прогрес (Work in Progress).

Позциција са које ће се колекција убудуће формирати, биће у складу са целокупним идентитетом ове установе која узима активно учешће у проучавању, подстицању, развијању, промоцији и комуникацији уметничког деловања и културне размене како на територији града Београда и републике Србије, тако и на регионалном и међународном плану, будући да развија пројекте сарадње, учествује у продукцији и копродукцији уметничких дела, реализацији галеријско-изложбених програма,  педагогији у области уметности, образовању публике и слично.  

Та позиција подразумева јасније формулисане критеријуме, вишеструке моделе аквизиције, који ће поред збирке поклоњених дела, створити услове за развој збирке дела у јавном простору, коју Шуматовачка покреће пројектом Врт скулптуре, као и прикупљањем дела од значаја за сагледавање улоге ове установе у савременом контексту уметничких израза кроз афирмацију младих уметника, док ће истовремено омогућити прибављање репрезентативних дела признатих уменика.

Ксенија Маринковић, кустоскиња 

 

УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ - WORK IN PROGRESS