ДАНИ ВРАЧАРА, КИНЕТИЧКА БАШТА и СТРИП УЖИВО

     

ДАНИ ВРАЧАРА

ДВЕ ИЗЛОЖБЕ ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШУМАТОВАЧКА

14. и 15. октобар 2011. године

У оквиру програма поводом Дана општине Врачар 2011, године Центар за ликовно образовање – Шуматовачка представиће два пројекта:

Кинетички парк – Кинетичка башта
и
Стрип уживо – вишедимензионалну интерактивну просторну инсталацију.

Кључне речи су: унутрашњи дијалог и објективно-субјективно.

Радови изложени како у простору Врачарске баште у Шуматовачкој 122, тако и Стрип инсталација у холу Општине Врачар у Његошевој 77, постају читљиви тек у интеракцији са посетиоцем,  кога на својеврстан начин па чак и дословно увлаче у простор дела и чине интегративним функционалним делом, бришући у потпуности границе између медија, комуникације аутора, дела и посматрача. даље

Петак 14. октобар у 17.00 сати 

КИНЕТИЧКИ ПАРК У ВРАЧАРСКОЈ БАШТИ
Центар за ликовно образовање, Шуматовачка 122

Кинетички парк је комплексна структура,  скуп неколицине "организама" чија је покретљивост базирана на експериментисању у коришћењу пнеуматике, механике и магнетизма.

Парк је интерактиван: остварује своју функцију у потпуности тек када је користе посетиоци, како случајни, тако и полазници Шуматовачке.
Улога овог великог организма-машине-играчке је  и да реактвира простор испред Шуматовачке и учини га јавним.

Аутори Кинетичког парка су  уметници Колектива Картакаг:  Ана Димитријевић, Александар Поповић, Марко Димитријевић, Јована Лутовац и Милица Ивић, који од оснивања Картакага (2009.), истражују медиј кинетичке скулптуре,  чија појавност помера перцепцију из сфере скулптура – кип у сферу скулптура – догађај. Овај медиј као основну тему има машину, односно механизам и проблематизује однос и фасцинираност човека према машинама које га свакодневно окружују.

Чланови колектива Каркатаг провели су неколико претходних месеци сакупљајући делове необичних машина, као и делове уређаја на које  се свакодневно наилазимо, а који се својим изгледом или могућностима пренамене уклапају и коментаришу органски концепт баште.

ВРАЧАРСКА БАШТА је отворени и активни галеријски простор у Београду, намењен пре свега излагању скулптуре и са акцентом на прожимању скулптуре са другим уметностима – визуелним уметностима, архитектуром, извођачким уметностима.

У Башти се разматра позиција, улога и домен уметника/аутора у области обликовања простора и истражује позиција скулптора у савременим уметничким и кустошким праксама. Кроз интерактивни дијалог експерименталног и етаблираног се истражује, производи, излаже и коментарише уметност.

Увођење кинетичке скулптуре у традицију Центра за ликовно образовање је први корак у стварању хибридне уметничке платформе у којој се мешају уметнички медији и излази из оквира посматрања скулптуре као класичне уметничке форме. У физичком смислу, започет је процес инсенације простора - скулптура постаје извођач а јавни простор у који се скулптура смешта, вид проширене сценографије.  Врачарска Башта постаје простор догађаја.

Текст: др Романа Бошковић и чланови Колектива Каркатаг.

Сарадници на реализацији изложбе: Ива Јовић, Данијела Ранчић и Милан Аднађ.

Пројекту  KINETIČKI PARK значајно су допринели  Gaëlle Leenhardt, Zelda Soussan и Марко Стојаковић;
Пројекат су подржали: Градска Општина Врачар, ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање, Отпад секундарних сировина Смаиловић, Марковац,  ЈКП "Јавно осветљење", Маркетиншка и комуникациона агенција: STRAWBERRY Ideas & Solutions и ЈКП  Зеленило Београд.


Субота, 15. октобар у 12.00 сати 

СТРИП УЖИВО!

Свечани хол Градске Општине Врачар, Његошева 77

Јединствени доживљај девете уметности – вишедимензионално интерктивно дело
.

Позива посетиоца да уђе у простор стрипа и сам креира сопствену причу.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шта се догоди када се облаци са београдског неба спусте у Свечани хол галерије општине Врачар,  у суботу у 12.00 сати, 15.октобра 2011.?

Догађај који ће општина  Врачар и Шуматовачка – Центар за ликовно образовање уприличити комшијама и гостима у оквиру програма Дани Врачара,   допуниће  пријатан свакодневни доживљај  који имамо обично  док читамо новине уз јутарњи кафицу…

Из скученог света  каишева и табли,  углавном  уобичајене,  једноставне и постојане поделе улога, позивамо Вас да уђете у  малену оазу стрипа уживо и  уместо популарних ликова као што су Блонди, Попај, Денис Напаст, Делта 99, Конан, Блек стена итд,  на тренутак одиграте свог врачарског јунака на начин који сами  замислите.

Галерија општине Врачар ће тог дана бити  место где све функционише, само ако сте и Ви са нама.

Аутори концепта: Влада Весовић, стрип цртач и илустратор и  Центар за ликовно образовање - Шуматовачка.
Аутори: Школа стрипа и илустрације Ђорђе Лобачев.
Цртеж и дигитална обрада: Ђорђе Крајиновић.
Ауторке текстова: мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија, Дуда Станков, политиколог и Ксенија Маринковић историчарка уметности.

Пројекат су подржали: Градска Општина Врачар и ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање.



ОТПАД 
СЕКУНДАРНИХ 
СИРОВИНА
СМАИЛОВИЋ,
МАРКОВАЦ