Графички дизајн и дигитално ликовно обликовањe

Предавач/уметник: Урош Максимовић, мастер примењени уметник – графички дизајнер

Уметничко - образовни програм Графички дизајн и дигитално локовно обликовање састоји се од теоријске и практичне наставе путем које ће полазници стећи знања о дигиталном ликовном обликовању које ће их оспособити да самостално овладају програмима који су део пакета Adobe Creative Suite а то су Adobe Photo- shop, Adobe Illustrator и Adobe InDesign.

 

Циљ програма је упознавање полазника са графичким програмима путем којих ће стећи основна знања из области графичког дизајна. Програм уводи полазнике у дизајнерски свет и комплетан ток продукције од креирања почетног визуелног концепта до дигиталне реализације идеје у раду са професионалним графичким софтверима.

 

Програм је намењен млађим полазницима који су заинтересовани да своје усавршавање из области дигиталних технологија наставе на уметничким факултетима. Такође, програм је намењен свим креативцима који су заинтересовани за област графичког дизајна и ликовне уметности.

 

Програм обухвата следеће области:

 

Теоријска настава - Упознавање полазника са историјом ликовне уметности и графичког дизајна путем богатих визуелних и илустративних примера, вештачка интелигенција у графичком дизајну, теорија форме, психологија боја, типографија, визуелне комуникације.

 

Практична настава - Упознавање полазника са графичким програмима за дизајн као што су Adobe Photoshop, Adobe Illustrator и Adobe InDesign и рад у програмима на задате теме као и упознавање полазника са алатима вештачке интелигенције која је постала неизоставан део у раду у програмима данас. Поред Adobe пакета, као допунски део програма, полазницима ће бити пружена прилика да се упознају са радом у програму Mid Journey за креирање слика путем вештачке интелигенције по личној жељи полазника.

 

Полазници ће стећи знања са основама обраде и манипулације растерске графике и ретуширање фотографија (Adobe Photoshop), векторског цртања и манипулације облика и боја употребом различитих алата (Adobe Illustrator), графичког прелома текста и уређивања вишестраничних форми (Adobe InDesign), креирања промптова и генерисања AI слика (Mid Journey).

 

Након савладаног градива на часу полазници ће добијати различите задатке попут осмишљавања корпоративног идентитета једне фирме, израда логотипа, плаката, дигитална обрада фотографије и класичног цртежа, графички прелом публикација и дигитално цртање.

 

Технологија штампе - Део програма обухвата сложену технологију штампе који ће обучити полазнике да фајлове припреме на одговарајући начин за штампу. Програм ће обухватити припрему фајлова за различите врсте штампе и завршну припрему специјалних технологија за штампање графичких финиша попут златне фолије, холографик фолије, embossing и debossing технике и осталих значајних завршних прелаза графичког отиска.

 

Уметничко-образовни програм Графички дизајн ће пружити полазницима основно знање из области дизајна које ће им омогућити да знање унапреде и усаврше у складу са својим стваралачким потенцијалом и индивидуалним могућностима.

 

Центар располаже са најсавременијом опремом које омогућава полазницима комфоран рад приликом учења и креирања дигиталних фајлова.