КИНЕТИЧКИ ПАРК У ВРАЧАРСКОЈ БАШТИ

Петак 14. октобар у 17.00 сати 

КИНЕТИЧКИ ПАРК У ВРАЧАРСКОЈ БАШТИ 

Центар за ликовно образовање, Шуматовачка 122

 

Кинетички парк је комплексна структура скуп неколицине "организама" чија је покретљивост базирана на експериментисању у коришћењу пнеуматике, механике и магнетизма.

Парк је интерактиван: остварује своју функцију у потпуности тек када је користе посетиоци, како случајни, тако и полазници Шуматовачке.

Улога овог великог организма-машине-играчке је  и да реактвира простор испред Шуматовачке и учини га јавним.

Аутори Кинетичког парка су  уметници Колектива Картакаг Ана Димитријевић, Александар Поповић, Марко Димитријевић, Јована Лутовац и Милица Ивић, који од оснивања Картакага (2009.), истражују медиј кинетичке скулптуре,  чија појавност помера перцепцију из сфере скулптура – кип у сферу скулптура – догађај. Овај медиј као основну тему има машину, односно механизам и проблематизује однос и фасцинираност човека према машинама које га свакодневно окружују.

Чланови колектива Каркатаг провели су неколико претходних месеци сакупљајући делове необичних машина, као и делове уређаја на које  се свакодневно наилазимо, а који се својим изгледом или могућностима пренамене уклапају и коментаришу органски концепт баште.

ВРАЧАРСКА БАШТА је отворени и активни галеријски простор у Београду, намењен пре свега излагању скулптуре и са акцентом на прожимању скулптуре са другим уметностима – визуелним уметностима, архитектуром, извођачким уметностима.

У Башти се разматра позиција, улога и домен уметника/аутора у области обликовања простора и истражује позиција скулптора у савременим уметничким и кустошким праксама. Кроз интерактивни дијалог експерименталног и етаблираног се истражује, производи, излаже и коментарише уметност.

Увођење кинетичке скулптуре у традицију Центра за ликовно образовање је први корак у стварању хибридне уметничке платформе у којој се мешају уметнички медији и излази из оквира посматрања скулптуре као класичне уметничке форме. У физичком смислу, започет је процес инсенације простора - скулптура постаје извођач а јавни простор у који се скулптура смешта, вид проширене сценографије.  Врачарска Башта постаје простор догађаја.

Текст: др Романа Бошковић и чланови Колектива Каркатаг;
Сарадници на реализацији изложбе: Ива Јовић, Данијела Ранчић и Милан Аднађ;
Пројекту  KINETIČKI PARK значајно су допринели  Gaëlle Leenhardt, Zelda Soussan и Марко Стојаковић;

Пројекат су подржали: Градска Општина Врачар, ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање, Отпад секундарних сировина Смаиловић, Марковац,  ЈКП "Јавно осветљење", Маркетиншка и комуникациона агенција: STRAWBERRY Ideas & Solutions и  ЈКП  Зеленило Београд.