ДОБРО ВЕЧЕ НЕЛОФЕР ПАЗИРА

Амбасада Канаде и Шуматовачка, у сарадњи са општином Врачар и српским ПЕН центром, организују дружење са канадском књижевницом, редитељком, глумицом и новинарком,  Нелофер Пазира, под називом ДОБРО ВЕЧЕ, НЕЛОФЕР ПАЗИРА, у понедељак, 12. септембра 2011. год. у свечаној Сали општине Врачар. 

Програм почиње у 18.00 сати пројекцијом њеног вишеструко награђиваног филма:

 
Кандахар/Safar-E Ghandehar (режија: Мосен Мкбалбаф/Mohsen Makhmalbaf, подела: Нелофер Пазира/Nelofer Pazira, Хасан Тантаи/Hassan Tantai, Саду Тајмури/Sadou Teymouri, Хајталах Текими/Hoyatala Hakimi и Ике Огут/Ike Ogut), а наставља се разговором на тему: 

Маргинализоване групе у мултикултуралним друштвима (учествују: Нелофер Пазира, др Биљана Дојчиновић, председница Српске асоцијације за канадске студије Србије, др Тијана Благојевић, председница Скупштине општине Врачар, мр Дејана Ранковић, консултанткиња у непрофитном сектору, мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности  и медија и Весна Радовановић, драматуршкиња и англисткиња).

Разговор почиње у 19.30 сати уз консекутивни превод.

 Канадска уметница боравиће у Београду од 12. до 15. септембра, у оквиру 77. Међународног конгреса ПЕН центра.


 

НЕЛОФЕР ПАЗИРА 

Нелофер Пазира је књижевница, новинарка, редитељка и борац за људска права. Године 2001. глумила је у филму Кандахар, који је снимљен према њеном путовању у Авганистан и потрази за пријатељицом. Две године касније, радила је као коредитељ и продуцент документарног филма Повратак у Кандахар, који је добитник Греми награде. Као авганистанско-канадска редитељка, новинарка, глумица и ауторка, Нелофер Пазира је и заговорник „одговорног филма“. Радила је за ТВ и Радио ЦБЦ. 

Написала је књигу Кревет од црвеног цвећа: У потрази за мојим Авганистаном (2006). За ову књигу добила је награду за најбоље дело у жанру биографија. Књига Нелофер Пазире је потресна прича о земљи захваћеној сукобима великих сила, и о обичним људима изван политике.

Пазира је дипломирала новинарство и енглеску књижевност на Универзитету Карлетон (Отава) и магистрирала на студијама антропологије, социологије и религије на Универзитету Конкордија (Монтреал). Универзитет Карлетон јој је доделио почасни докторат из области права. Пазира је донедавно била председница канадског ПЕН центра. 

Живи у Торонту.