Шуматовачка од 1948. godine

У оквиру овогодишњег мултимедијског фестивала Миксер, по први пут, представљен је део пројекта у раду 'Виртуелни музеј Шуматовачка', који се бави дигитализацијом сећања. Кратки документарни филм у коме говоре уметници, некадашњи полазници и предавачи Шуматовачке:  Коста Богдановић, Душан Оташевић, Милан Циле Маринковић, Југослав Влаховић, Влада Комад, Славе Ајовски, Михаел Милуновић, Урош Ђурић, ускоро ће бити обогаћен новим интервијуима који ће укључити и  друге ауторе и теме.
ПРОГРАМ
Уметничко-образовни програм
Уметничке радионице
Стари уметнички занати
Пројекти
Kолекција Шуматовачке
Галерија Степениште
Врачарска башта
Изложбе и догађаји

Филм је резултат рада радионице историје уметности Шуматовачке коју води Ксенија Маринковић, уредница програма и кустос уметничке колекције Шуматовачке, а приредили су га студенти и апсолвенти историје уметности: Ивана Стојић, Милан Аднађ,  Жељко Дражовић ЗЕД, и монтажер Саша Бајац. 

Значајан део пројекта 'Виртуелни музеј' који води и уређује Милица Раденковић, дипломирани филолог, односи се на систематизацију архивске грађе од административних докумената, архитектонских планова објекта, информација о настави, до оних занимљивијих који се тичу забелешки са предавања, досијеа запослених, фотографија.

Пројекат 'Виртуелни музеј Шуматовачка' израз је одговорности према културном наслеђу и тежње да се креира један виртуелно материјални архив који ће бити на располагању разноврсним корисницима од самих учесника у културном животу, уметника, предавача, теоретичара, студената практичних и теоријских студија уметности, преко друштвених институција и установа културе као и заједнице у целини.

Филм о Шуматовачкој: