Уметничке чаролије Шуматовачке

Шуматовачка на Миксер фестивалу 2011/ Зона едукације: 15+15, 28. мај

Центар за ликовно образовање или популарно Шуматовачка школа, је у оквиру овогодишњег мултимедијског фестивала Миксер 2011 представио, поред инсталације под називом Шуматовачка од 1948 (прво представљање у јавности дела пројекта у раду Виртуелни музеј Шуматовачка) и  пројекат Уметничке чаролије Шуматовачке, у оквиру Зоне едукације: 15+15,  који ће се, у сарадњи са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију реализовати  од септембра 2011. године у атељима Шуматовачке.  Предавање је одржала ауторка пројекта мр Весна Богуновић, а у разговор са слушаоцима  су се укључиле и Ана Вукосављевић и Јелена  Обрадовић, однедавно практиканткиње на пројекту,  иначе студенткиње треће године Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију.  

Сврха овог пројекта, који инсистира на блискости са уметношћу, васпитању и образовању младих кроз уметности у оквиру и ван школског/образовног система, јесте да се деца и особе са инвалидитетом активирањем својих капацитета укључе у живот и културни простор своје заједнице и на тај начин јој дају допринос уз стварање чврсте платформе за стално промишљање о померању/отклањању виртуалних граница.    

Учесници ће проћи кроз уметничко-образовни програм, који у Шуматовачкој  током целе године омогућује полазницима стицање практичних и теоријских знања о ликовним дисциплинама, техникама и технологијама у ликовном изражавању.  

Радионице Сусрети недељом од 13.00 до 17.00, ће се држати четири пута месечно у атељеима Шуматовачке и обухватиће основне садржаје (цртање, сликање, вајање, дечије радионице, архитектура и мултимедија) и допунске, појединачне креативне радионице (фотографија, луткарство, маска, сценски и савремени костим и тематске радионице по избору у односу на развој сарадње између предавача и полазника радионица у оквиру пројекта). Процеси рада ће бити  усмерени да откривају и афирмишу креативне способности полазника и синтетишу стечена знања. Особе са ивалидитетом ће се кроз инклузивне радионице дружити, учити сарадњи, међусобној подршци, помагању и подстицању комуникације са својим вршњацима из 'просечне' популације. 

Евалуацију рада, резултата рада и организације радиће пројектни тим: мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија и  директорка Центра за ликовно образовање, доц др Фадиљ Еминовић и  др Радмила Никић Чукић (методика разредне наставе ТИЛ), професори Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Гордана Мијалковић Стојиљковић, психолошкиња Клинике за неурологију и психијатрију за децу, Тијана Ћук, филозофкиња, ауторка  Откриваонице, читанке за грађанско васпитање за трећи и четврти разред основних школа и студенткиње и студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију.

'Уверени смо да једни од других можемо јако пуно научити и то из домена највишег знања, а то је мудрост срећног  живљења и остварења у разноликој заједници, где ће свако имати прилику  да допринесе друштву са оним што најбоље уме и зна, и уз то да оправдано верује да то што даје и доприноси има своје место у људском друштву и природном окружењу. Сматрамо да је неопходно веће и квалитетније залагање читаве друштвене заједнице на остваривању предуслова да се они, који се неправедно налазе на маргинама друштва, активно укључе у културни живот друштва ', нагласила је директорка Шуматовачке на крају излагања.