Шуматовачка на Миксеру 2011

МИКСЕР фестивал је мултидисциплинарна платформа за презентацију културе и уметности региона.  Ове године тема фестивала је двадесет година од распада СФРЈ као могућност паралелног читања историје и успостављања нових односа у региону.
Шуматовачка – Центар за ликовно образовање представиће се у оквиру зоне едукације на трећем спрату, складишта Житомлин,  мултимедијалном инсталацијом под називом Шуматовачка од 1948. 

Током шест деценија постојања кроз Шуматовачку је прошло на десетине хиљада полазника. Као установа културе града Београда  која у себи спаја образовање и уметност  јединствена је на овим просторима.  Ова чињеница, као и сама њена историја, дуга традиција и плејада веома значајних уметника који су на различите начине везани за њу, чини је посебном, потврђује њен статус од значаја и указује да се ради о културној баштини наше земље првог реда. Данас има важно место, како за визуелне уметности и ликовну уметност, тако и за уметничку педагогију на овим просторима. Посвећена је стицању практичних и теоретских знања о ликовним дисциплинама, унапређењу и популарисању  ликовне културе.

На фестивалу МИКСЕР, по први пут,  биће представљен део пројекта у раду Виртуелни музеј Шуматовачка, који се бави дигитализацијом сећања. Посетиоци ће имати увид у део архивске грађе од административних докумената, архитектуре објекта, наставе, до оних занимљивијих који се тичу забелешки са предавања, досијеа запослених, фотографија које је за ову прилику приредила Милица Раденковић.

 У оквиру овог дела биће приказан и кратки документарни филм са исказима уметника некадашњих полазника и предавача Шуматовачке међу којима су:  Коста Богдановић, Душан Оташевић, Милан Циле Маринковић, Југослав Влаховић, Зоран Поповић, Раша Тодосијевић, Љуба Поповић, Милета Продановић, Милорад Рашић Раша, Бранко Омчикус, Града Рајковић, Владислав Коцарев, Владета Војиновић, Босиљка Кићевац, Влада Комад, Славе Ајовски, Михаел Милуновић, Урош Ђурић, Марко Омчикус, Драгана Јовчић. Филм је резултат рада радионице историје уметности Шуматовачке коју води Ксенија Маринковић, уредница програма и кустос уметничке колекције Шуматовачке, а приредили су га студенти и апсолвенти историје уметности: Ивана Цветић, Милан Аднађ, Саша Бајац, Жељко Дражић.

Током четири дана фестивала  биће отворене радионице цртања, сликања, мозаика и сценског костима које воде предавачи:  Рајко Ковачевић, Коча Огњановић, Александар Пантић и Драгана Лађевац.

У суботу, 28. маја у 15h, директорка Центра за ликовно образовање мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности   и медија представиће посебан едукативни програм Уметничке чаролије Шуматовачке.

Коауторка пројекта је Јелена Кнежевић, студенткиња Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, који је и партнер пројекта. У програму програму учествују Јелена Обрадовић и Ана Вукосављевић, студенткиње  истог факултета.