УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ (WORK IN PROGRESS)

Каталог изложбе

Један народ и једна држава су онолико јаки колико су његови појединци свесни својих вредности, културе и свог идентитета.

Систематична и функционално усмерена брига друштвене заједнице према својим вредностима која подразумева стално преиспитивање, евалуацију и циљану комуникацију предуслов су за цивилизован и прогресиван однос према прошлости у циљу осмишљавања и изградње жељене будућности.  Шуматовачка – Центар за ликовно образовање Београд, као установа од значаја за културу града Београда која у себи спаја образовање и уметност, јединствена је на овим просторима од самог оснивања (1948. год.). Ова чињеница, као и сама њена историја, дуга традиција и плејада веома значајних уметника који су на различите начине везани за њу, чини је посебном, потврђује њен статус од значаја и указује да се ради о културној баштини наше земље првог реда. У овој установи културе своја прва знања и искуства стекло је преко десет хиљада полазника, од којих су многобројни данас афирмисани ликовни уметници, архитекте, теоретичари, критичари, предавачи као што су: Миодраг Рогић, Милица Стевановић, Коста Брадић, Мира Јуришић, Вида Јоцић, Војин Стојић, Љуба Поповић, Мића Стоиљковић, Лазар Вујаклија, Коста Богдановић, Косара Бокшан, Ђорђе Бокшан, Чедомир Васић, Кемал Рамујкић,  Миланко Мандић, Душан Оташевић, Милан Циле Маринковић, Југослав Влаховић, Велизар Крстић, Бранко Миљуш, Драган Мојовић, Петар и Марко Омчикус, Зоран Граовац, Бора Иљовски, Растко Ћирић, Даница Баста, Габријел и Данијел Глид, Милорад Тепавац, Душан Гавела, Милун Видић, Душан Гаковић, Данијела Фулгоси, Мира Чохаџић, Владан Љубинковић, Александар Цветковић, Драгослав и Јадран Крнајски, Васа Доловачки, Јован Чекић, Цаја Радојчић, Коста Бунушевац, Драгољуб Раша Тодосијевић, Неша Париповић, Марина Абрамовић, Драган Боснић, Бојан М. Ђукић, Живко Ђак, Стеван Кнезевић, Рада Селаковић, Радован Хиршл, Милета Продановић, Милован Де Стил Марковић “Шуле”, Мрђан Бајић, Урош Ђурић, Тања Остојић, Драган Илић, Тодор Стевановић, Марија Драгојловић, Михаел Милуновић, Снежана Арнаутовић, Јованка Станојевић, Милан Тепавац,  Биљана Ђурђевић, Селена Вицковић, Ера Милојевић, Зоран Поповић, Раша Тодосијевић, Урком Гергељ, Срђан Апостоловић, Душан Петровић, Здравко Јоксимовић, Стеван Маркуш, Жолт Ковач, Пера Талент и многи други.

Они који су Шуматовачку стварали, у њој радили и бележили стварност сопственим исказима, креирали су простор и за откривање нових ликовних тенденција у нашој средини, за уметнике истраживаче чији рад представља искорак из традиционалних и утврђених граница уметничког израза, развијајући тако потпуно нову и другачију уметничку сцену у нашем граду и у ликовног стваралаштва екс-југословенског простора, ликовну сцену која ствара културу не сакривајући се иза доминатних културних модела. Ове године отпочео је рад на формирању УМЕТНИЧКЕ КОЛЕКЦИЈЕ ШУМАТОВАЧКА (WORK IN PROGRESS).

Ауторка пројекта је Мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија и директорка Центра за ликовно образовање. Колекција радова аутора који стварају од половине прошлог века представљаће један од најбогатијих пресека наше савремене визуелне уметности. Истовремено ће бити у сталним променама, не само јер ће се непрестано развијати и допуњавати, већ и због тога што ће бити приказивана и у нетипичним излагачким амбијентима, различитим релацијским односима, временским и другим приликама и на тај начин стимулисати и афи рмисати комуникацију и критичко размишљање свих потенцијалних посетилаца, тј. грађана једног друштва. Отвореност, континуитет, проучавање, систематизација, интеракција, очување али и и читање и конституисање значења која данас више нису једносмерна нити једнозначна јесу елементи на којима ће се заснивати рад на колекцији којом ће се бавити историчарка уметности и уредница програма Шуматовачке Ксенија Маринковић, као кустошкиња и координаторка овог пројекта.

Љубазношћу аутора, некадашњих полазника Шуматовачке, који су међу првима донирали свој рад премијерно је представљена прва селекција радова у оквиру манифестације Дани европске баштине: Наслеђе – прошлост, садашњост, будућност – одрживи развој у галерији Градске Општине Врачар. Изложбу радова Косте Богдановића, Југослава Влаховића, Душана Оташевића, Марије Драгојловић, Раше Тодосијевића, Зорана Поповића, Милана Цилета Маринковића, Селене Вицковић, Косте Бунушевца, Снежане Арнаутовић, Моце Јеремића, Габријела Глида, Растка Ћирића, Михаела Милуновића, Уроша Ђурића, Рајка Ковачевића, Милице Лапчевић, Јованке Станојевић, Марије и Асје Васиљев отворио је председник општине Врачар, Бранимир Кузмановић. Потакнут симболиком наслова ове стално обнављајуће и изложбе у непрестаном процесу доградње.Work иn Progress /Радови у току, подсетио је на суштински значај креације и рада у животу сваког појединца и заједнице и нагласио да су сви они који чине општину Врачар свесни и спремни да и даље негују стваралачку традицију и савремени стваралачки потенцијал своје општине.

Директорка
Мр Весна Богуновић
Теоретичарка уметности и медија

Кустоскиња и координаторка пројекта
Ксенија Маринковић
Историчарка уметности