ЛЕТЊА БАТИК РАДИОНИЦА ТОКОМ ЈУЛА И АВГУСТА У ШУМАТОВАЧКОЈ

 

ДВОНЕДЕЉНА ЛЕТЊА РАДИОНИЦА-ШКОЛА БАТИКА

29.07. - 12. 08. 2013. године

Води: Марија Васиљев, сликарка и дизајнерка текстила.

Радионица се одржава сваког другог дана (среда, петак, понедељак...) у атељеима Шуматовачке и инспиративној Врачарској башти,  са фином дозом културне баштине.

Термини трају 90 минута, а почињу од 11 сати. 

Адреса: Шуматовачка – Центар за ликовно образовање, Шуматовачка 122, Београд.

Први промотивни час са почетком од 11 сати је бесплатан за све посетиоце. 

ПРИЈАВА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ПОЛАЗНИКА/ЦА ЈЕ У ТОКУ.

Контакт: Данијела Ранчић, стручна сарадници за програм Шуматовачке, danijela@sumatovacka.rs и 381 60 50 40 577.

БАТИК је древна индијска уметност и техника ручног бојења и осликавања различитих тканина (свила, лан, памук, чак и неке мешавине природних са синтетичким влакнима) помоћу воска, а уз познавање тајни добрих чворова. Батик се може комбиновати и са другим техникама, традиционалним и модерним, што савремени уметници често чине.  Батик техником се може осликати и кожа, папир, дрво и керамика. Мајстори батика цртају угрејаним текућим воском, односно покривају места која не желе обојити, а затим тканине урањају у различите боје, и то од светлије ка тамнијим. Реч батик је индонежанског порекла, а ова техника је пре много векова била распрострањена широм Африке и Азије.

Рад са полазницима/ама је интерактиван, уз експериментисање на другим материјалима, папиру, дрвету итд, и излажење из оквира признате ликовне естетике. Водитељка радионице инсистира на препознавању и неговању личног ликовног израза код сваког полазника/це као и на кориштењу различитх или јединствених начина примене уметности батика, као што су рецимо кориштене у простору музике ( музика и батик) театра (театар и батик) и сл.

Поред могућности да добију прва знања о основама  увода у технику и географско порекло батика, начинима и примени материјала и боја у овој техници, полазници/е радионице ће моћи да себи дизајнирају одећу или осликају део одевног предмета, израде абажур, завесе или направе декоративну слику у техници батика и тако можда украсе и свој дом.

Неопходан
 прибор и материјали за рад које треба сваки полазник/ца да обезбеди:
платно, пигменти за текстил, четкице за уметничке радове од природне длаке, боје за батик, средство за фиксирање боје, угљени штапићи или меке оловке за прављење прелиминарне скице.

Неопходан прибор и материјали за рад које обезбеђује Шуматовачка: парафин, водено купатило (две кухињске посуде различите величине, тако да мања може да стане у већу), грејно тело за топљење парафина. рамови, посуде за намакање текстила и дрвени или пластични штап за мешање у посуди.

Начин рада:

У првом семестру нагласак је на традиционалној техници и начину употребе пигмената и прибора за рад. Следи примена готових артикала, цртање слободном техником и употреба шаблона, које претходно полазници сами праве од папира и картона. Следећу фазу чини демонстрирање рада са тушевима и ајлајнерима за текстил.

Предавања и рад се одвијају у атељеима Шуматовачке и инспиративној Врачарској башти са фином дозом културне баштине.

Припрема за годишњу изложбу/ревију/позоришну представу обухвата и израду одевних предмета, слика и лампи.

Методологија:

Рад са полазницима је интерактиван и уз експериментисање на другим материјалима, папиру, дрвету...и излажење из оквира признате ликовне естетике. Предавач инсистира на препознавању и неговању личног ликовног израза код сваког полазника, као и различитим или јединственим начинима примене уметности батика. Музика и батик. Театар и батик.

 

Марија Васиљев

https://www.facebook.com/notes/sumatovacka-skola/letn%D1%98a-batik-radionica-tokom-jula-u-%C5%A1umatova%C4%8Dkoj/534325039963552