Школа фотографије почиње 19. октобра!

ШКОЛА ФОТОГРАФИЈЕ 

Центар за ликовно образовање – Шуматовачка 

Нови наставни програм почиње 19. октобра 2013. године 

Школа фотографије уметничко-образовног програма Центра за ликовно образовање - Шуматовачка има за циљ да својим полазницима обезбеди основна или унапреди стечена знања из области технике снимања. и тиме их оспособи да неометано остварују личне креативне захтеве, али пре свега, да објасни значај медија фотографије као друштвеног феномена у једном ширем оквиру, где ће њено изучавање у контексту уметничких пракси представљати примарни задатак. Тиме ће се одредити и производни резултат полазника школе који ће тежити уметничком обликовању својственом савременим схватањима фотографског медија.

Осим стицања неопходних вештина које омогућавају технички правилно снимљену фотографску слику, програм школе ће укључивати наставу историје фотографије са теоретским аспектима тумачења фотографског медија, показивање примера из савремене фотографске продукције, као и упућивање у принципе рада црно-белог негативског процеса и практичне израде фотографија у лабораторији. Значајан чинилац едукативног система школе представљаће часови критичке анализе на којима ће се разматрати и дискутовати о постигнутим резултатима полазника, чиме ће се приступити обликовању појединачних портфолиа. Гостовања фотографа уметника који ће приказивати своје радове и говорити о њима, такође, је укључено у наставни програм школе, што ће имати за циљ да пружи знања о различитим видовима уметничких ауторских презентација.

Катарина причаНикола ГрубаМилица Ј.

Наставни  програм:

:: Техника снимања ::

:: Историја фотографије са примерима савремене продукције ::

:: Критичка анализа /формирање портфолиа ::

:: Основи употребе црно-белог негативког материјала са хемијском обрадом ::

:: Израда фотографија у лабораторији ::

:: Гостујући уметници ::

:: Јавна презентација произведених радова ::

Наредни курс почиње 19. октобра 2013. године и подразумева двомесечну наставу са 16 двочасовна термина, распоређена у два дана током једне седмице (2 пута недељно по 2 часа). Полазницима школе биће обезбеђена потребна техничка учила (основни типови механичких фотографских апарата), скрипте са предавања и средства за рад на црно-белом негативском материјалу, укључујући и део материјала потребног за вежбе у фотографској лабораторији. Предавања ће бити праћена визуелним материјалом који ће се приказивати путем видео бима. Полазници морају имати сопствени фотографски апарат, и пожељно је да техничке перформансе фото апарата омогућавају ручна подешавања датих вредности и функција.

====================================================================================

За више информација:
Центaр за ликовно образовање – Шуматовачка:  +381 11 640 48 46
Данијела Ранчић, стручна сарадница за програм Шуматовачке: +381
60 50 40 575
Иван Петровић:
+381 64 550 14 68
E-mail: danijela@sumatovacka.rs / www.sumatovacka.rs

ivanpetrovicyu@yahoo.com / www.ivanpetrovic.wordpress.com