ШУМАТОВАЧКА НАСТАВЉА СА ПРЕДСТАВЉАЊЕМ НОВИХ САДРЖАЈА У ОКВИРУ ПРОГРАМА 58. БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА.

А

У суботу, 26. октобра, са почетком од 13.00 сати, на истом штанду (Маркс&Блеедс), биће представљена прва књига из нове књижевно-уметничке едиције Шуматовачке НА ТАЛАСИМА РЕЧИ.  Морски пут,  настаје из књижевно-креативно-истраживачке радионице за младе узраста од дванаест до осамнаест година,  коју под називом Млади писци у акцији са…, сваке суботе од 12.00 до 13.30 сати у Шуматовачкој, већ више од годину дана води Јасминка Петровић.

 

ПРИЧА ЗАДОВОЉНОГ ПАУКА

 

Освануло је јутро. Облаци су пловили                        

по небу док се сунце рађало из

мрачног загрљаја ноћи. Преко

целог мора осећала се тишина.

 Насред пучине плутао је чамац.

У њему, уживајући у тишини и

спокоју, седео је паук који је

заборавио шта је то време. Не

занима га, јер му време и не

треба. Он није лењ. Он је природна

смиреност сваког од нас. Он је

спокојан и не тражи ништа. Једино

што има јесте жеља за животом, за

размишљањем и задовољством.

Милутин Стојић                                                                                                                                          Лазар Стојић

 

Аутори-писци прве књиге из едиције На таласима речи су полазници радионице Шуматовачке–Центра за ликовно образовање Млади писци у акцији са Јасминком ПетровићМилутин Стојић и Филип Ђуришић, који су вођени вештом руком Јасминке, своја прва дела ,,озбиљних“ писаца (приче и новеле), написали током 2013. године. Аутор илустрација је Лазар Стојић, полазник програма Цртање и сликање, који води мр Коча Огњановић, магистар сликарства.

Окупљени око Јасминке, млади полазници на овој радионици уче и почињу да стварају своја прва књижевна дела: у слободној форми или на задате теме, прве песме, кратке приче, књижевну критику, новинску вест, интервју, репортажу...неки водеи дневник, а неки су помажу запосленима у Шуматовачкој да сроче сјајан текст за потребе маркетинга куће. То је био предложак да се направи нова књижевна едиција На таласима речи, написана и илустована од стране младих писаца окупљених око Јасминке, али и из других радионица и уметничко-образовних програма Шуматовачке.

Књига Морски пут, коју издаје Шуматовачка у сарадњи са удружењем Номад/Маркс&Блеедс и ДКЦ-ом Мајдан имаће своју премијеру на овогодишњем Сајму књига у суботу, 26. октобра, када ће  сви посетиоци имати прилику да поразговарају с ауторима у периоду од 13 до 14.30 сати.

 

… Сада, кад је изгубио свој вољени

брод и посаду, није му падало на    

памет шта би могао да ради. На               

тренутак му је пролетела мисао о 

томе како би могао да се врати

 кући и моли за опроштај, али брзо је       

                             Лазар Стојић

 одагнао ту идеју, прекоравајући

самог себе:

-           Шта ми је мислити? Па зар ја,

свемогући Гилберт, да паднем

тако ниско и молим за опроштај

оца, који ме чак и не заслужује?

Схвативши да је претерао, он благо промрмља:

-           Извини, оче.

Али, згади се сам себи и намрштен поче да пљује, надајући се да ће заувек избацити из себе те преблаге речи за једног пирата, каквим је себе сматрао.

Филип Ђуришић, из приче Месечев пут

 

                                                                                                                           



 

 

Б

Након отварања,  18.10.2013. у  Галерији Степениште (Шуматовачка 122, Врачар), у сарадњи Шуматовачке и Удружења Номад,  ауторски пројекат и изложба Јелене Марковић, Где год загребеш, наиђеш на рану, преселили су се на 58. Београдски сајам књига, где гостују на штанду Маркс & Блеедс (Хала 4) све до 27.10.2013.

У петак, 25. октобра од 15.00  до 17.00 сати, на штанду Маркс&Блеедс посетиоци Сајма могу да, поред разговора са уметницом Јеленом Марковић, виде и „загребу" њен рад, који и на Сајму позива посетиоце да  открију шта је било инспирација Јелени Марковић да ради на ту тему, открију њен али можда и свој коментар на проблеме који су саставни део савременог друштво, заједнице и градова у којима живимо а заборављамо на њих.

Шуматовачка још једном позива све уметнике и заинтересоване појединце да И ДАЉЕ, СВЕ ДО 27. ОКТОБРА, учествују својим радовима  у пројекту и изложби Јелене Марковић Где год загребеш, наиђеш на рану. У опсегу отворених тема пројекат се бави самом суштином организације људског живота и поставља питање нашег односа према скоријој историји, еколошким проблемима, религији, социјалним мањинама, односно свим „местима" егзистенције за које можемо рећи да су предмет заборава или немара. Обзиром, да је немар врста пасивног злостављања, циљ пројекта је да постављањем питања „загребе" и открије „ране", те самим тим покрене на активнији и квалитетнији приступ проблемима. Како је пројекат Где год загребеш, наиђеш на рану у константном процесу надоградње и развоја, у потрази смо за Вашим уметничким решењима којима можете допринети идеји пројекта и отворити активну и креативну комуникацију на постављене проблеме својим песмама, прозом, цртежима, фотографијама и свим осталим формама изражавања, које дозвољавају да буду одштампане или изложене у оригиналу у формату А4.


Кључни појмови, којима се можете водити у реализацији радова су: гребање, ране, ђубре, запостављање, немар, заборав 

Своје радове можете доставити током трајања 58. Београдског сајма књига, а најкасније до 27. октобра 2013. године до 12.00 сати:

-   У дигиталној форми (wорд доц или пдф документ), е-маилом на: art@sumatovacka.rs

-   Поштом или донети лично у Халу број 4, на штанд Маркс&Блеедс-а, на 58. Београдском сајму књига.

Учесници који се определе да изложе оригиналне радове у дводимензионалној верзији, треба да поштују задати формат А4.

За учешће у пројекту није потребно платити котизацију, нити ће аутори добити финансијску надокнаду.

Штампање пристиглих радова у дигиталној форми неће подразумевати висококвалитетну штампу и радови неће бити урамљени.


                                                                                                                                      

 

Шуматовачка – Центар за ликовно образовање, 

ул. Шуматовачка 122. Београд, Србија                                                                                  

Тел/факс: +381 11 64 04 846,

тел.: +381 11 64 30 908,+381  64 31 066

E-mail: art@sumatovacka.rswww.sumatovacka.rs