ШУМАТОВАЧКА - ДОГАЂАЈИ ДЕЦЕМБАР 2013.

ПОНЕДЕЉАК, 16.  ДЕЦЕМБАР 2013. ГОДИНЕ/ РОЂЕНДАНИ ОД 65. / ОПШТИНА ВРАЧАР, ЊЕГОШЕВА  77, БЕОГРАД

18.00  ОТВАРАЊЕ ГОДИШЊЕ ИЗЛОЖБЕ РАДОВА ПОЛАЗНИКА/ЦА 2012/2013  

19.00  СВЕЧАНИ ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 65 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ШУМАТОВАЧКЕ – ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ

 

Цртање и сликање, рад Саре Мариновић

Калиграфија, рад Зоране Станојевић

Вајање и цртање, радови Драгане Јовић и Марије Урошевић

Иконопис, рад Сафе Тимотијевић

фото: Ивана Алексић

 

Шуматовачка пуни 65 година 16. децембра 2013. године. Установа је културе града Београда.  Јединствена по томе што у свом раду спаја уметност, културу и педагогију.Место иницијације многима који су ту стекли своја прва и основна практична и теоријска знања о визуелним уметностима. Институција као простор сопственог преиспитивања и поимања света. 

У Шуматовачкој се ствара и развија љубав према уметности и култури, и истражују културне потребе заједнице и појединца. Програми су намењени, не само онима који ће наставити своју даљу професионалну уметничку едукацију, већ и свима који су заинтересовани за упознавање модела креативног мишљења и стварања, као и примену иновативних и критичких решења у свом раду.

Шуматовачка има задатак да подстиче појединца на развој и креативно промишљање, поштује његово право на културу, образовање, самоактуализацију и стваралаштво. Садржаји у које се убрајају уметничко-образовни програми и креативне радионице, као и интердисциплинарни пројекти, отворени су за све узрасте, док најбројнију корисничку групу Шуматовачке  представља млађа генерација. У периоду од 16. до 23. децембра 2013. године, у галеријском простору општине Врачар биће изложени радови настали у оквиру програма Шуматовачке 2012/13.

ЗА СВОЈ РОЂЕНДАН ШУМАТОВАЧКА ДАРУЈЕ ЗАСЛУЖНЕ ПОЈЕДИНЦЕ (Мира Адања Полак, Јован Ћирилов, Зоран Симјановић, Драгана Огњеновић, Ана Софреновић, Ирина Суботић, Душан Оташевић, Александар Гајшек, Гојко Божовић, др Драган Делић и други.)

Почев од ове године, Шуматовачка ће обележавати своје годишњице на јединствен начин – пројектом „Рођендани од 65.“ , чија је ауторка директорка мр Весна Богуновић.  Сваке године концепт прославе креираће истакнути аутори који су препознали значај и пронашли надахнуће у деловању Шуматовачке, у преданом  неговању и обогаћењу универзалних хуманих и стваралачких вредности, и напорима да се те вредности сачувају и пренесу на сваког појединца. Идеја да поводом прослава годишњица,  Шуматовачка представља једног  аутора, а аутор Шуматовачку, уместо да се на пасиван и статичан начин репродукују факта из прошлости,  произилази из намере да се створе нови, креативни концепти и конструктивни садржаји, који обогаћују и инспиришу сваког појединца и на понос су читавој заједници.

Ове године, Коста Бунушевац је осмислио заједно са Шуматовачком интегрални пројекат који је трајао читаве године, почев од бесплатне мастерклас радионице, снимања филма о Шуматовачкој итд. Материјализацију мисли о Шуматовачкој, представља између осталог и такозвана Кутија-књига, израђена по нацрту и замисли Бунушевца, у потпуности од картона. Сваки детаљ има своје посебно метафизичко значење, које ће Бунушевац дочарати перформансом који ће извести 16. децембра, у општини Врачар. 

 

Шездесет уникатних примерака Кутије-књиге, ручно су израдили полазници бесплатне радионице, тако да свака представља оригинално уметничко дело, али и део једног јединственог система, баш као што је у животу свако одговорна јединка и аутентични појединац, али и део једне моћне, веће целине.

 

На свечаности у општини Врачар, биће уручено тридесетак примерака Шуматовачкиног дара: колективног ауторског дела Кутије-књиге, за допринос уметности, култури, очувању и побољшању живота појединца и нашег друштва,  личностима из културног и јавног живота, али и  онима који су својим професионалним ангажовањем и личним напорима деловали и у оквиру других области живота , па ће се ту наћи и лекари, педагози, архитекте... Мира Адања Полак, Јован Ћирилов, Зоран Симјановић, Драгана Огњеновић, Ана Софреновић, Ирина Суботић, Душан Оташевић, Александар Гајшек, Гојко Божовић, др Драган Делић..., само су нека од имена којима ћемо се јавно захвалити на сцени у општини Врачар.

Овом приликом биће и премијерно приказан  филм о Шуматовачкој  „Аку и Ки”, (сценариста и режисер: Коста Бунушевац; директор фотографије: Сташа Томић; извршни продуцент: Ненад Величковић; продукција: Бастардс Продакшн и Шуматовачка – Центар за ликовно образовање; глуме: Марија Урошевић и Ненад Ненадовић), који је сниман у просторијама Шуматовачке, али и Битеф театра, као и у Кошутњаку, на отвореном.

...........................................................................................................................................................................................

 

СРЕДА, 18.  ДЕЦЕМБАР 2013. ГОДИНЕ  У 19.00 / ГРАФИКЕ И ЦРТЕЖИ / ЈЕЛЕНА ДАМЊАНОВИЋ

ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА И ГРАФИКА/ГАЛЕРИЈА СТЕПЕНИШТЕ, ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА 122, БЕОГРАД

ЖЕНСКО ТЕЛО ПИШЕ СЛИКОМ 

Истражујући могућности приказивања женског тела у преклапању оса визуелне традиције, савремености и личног уписа ауторке у понуђене призоре, графике и цртежи Јелене Дамњановић отварају сасвим интимне просторе и могућности доживљаја женскости, који се пред посматрачким оком указују, не као поља предата економијама присвајања, објективизовања и стереотипизације, већ као поља истраживања, преиспитивања и комуникације. Јелена Дамњановић истражује језиком идеја, преиспитује сликом и комуницира уписом тела, креирајући на тај начин специфичан акт женског писма чији циљ није нужно рушење или негирање постојећег поретка слике/културе/језика и женског тела изведеног унутар датих координата, већ неуморно пропитивање, анализа и разумевање позиције женскости унутар којих ауторкино тело дише, промишља, разговара, делује и ствара. Комуникација, а не затварање у страх или пуко задовољство пред призором женског тела; реинтерпретација, артистичко-теоријска ин(тер)венција и кретање, а не о(ду)стајање. Радови Јелене Дамњановић указују на непрестани покрет жеље за разумевањем женског тела, жеље за истраживањем и пропитивањем меких платформи рада у пољу репрезентације женкости, жеље која ауторкино ја и посматрачко ја уводи у перманентан однос комуникације, иницирајући процес гледања не кроз извођење дистанце, већ кроз успостављање блискости. Да – женско тело пише сликом и позива на нове могућности ишчитавања, а континуирано истраживање у пољу репрезентације женског тела једна је од важнијих стратегија женског писма чије једно од многобројних лица ауторка изложбе овом приликом открива, исписује и предаје на даља читања.  (Драгана Стојановић, теоретичарка уметности и медија)

 

Изложба ће бити отворена до 31. децембра 2013. године,   сваког дана у недељи од 10 до 22 часова. 

Јелена Дамњановић је рођена 1985. године у Шапцу. Завршила је основне студије на Факултету ликовних уметности у Београду 2011. године, у класи редовног професора Жарка Смиљанића, на графичком одсеку. Мастер студије похађала је на Арисотел универзитету у Солуну, где је отишла на привремени студијски боравак, а потом је студије успешно завршила у Београду. Тренутно је на првој години докторских уметничких студија на истом факултету. Током студија њен рад је стипендиран од стране Фонда за младе таленте Републике Србије и Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. Добитница је награда као што су Награда за мали формат графике 2011. године и Награда за цртеж за вечерњи акт 2008. године. Излагала је на неколико самосталних и великом броју групних изложби у земљи и иностранству од којих издвајамо: 2012. Изложба Дијалог, Центар за графику и визуелна истраживања, Галерија ФЛУ, Београд, Република Србија; 2012. Изложба српских графичара у Стокхолму, Галерија Фуллерста Био Констхалл, Шведска; 2011. Изложба Мали печат, Графички колектив, Београд, Република Србија; 2011. Изложба Велики печат, Графички колектив, Мајска графика београдског круга, Београд, Република Србија; 2011. Изложба графика на Првом међународном тријеналу графике, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Република Србија и 2011. Изложба графика на Међународном фестивалу уметности минијатуре, Лијеж, Белгија. Јелена Дамњановић има статус самосталне слободне уметнице и чланица је УЛУС-а од 2012. године, као и Удружења ликовних сваралаца Шапца од 2010. године.

...........................................................................................................................................................................................

 

УТОРАК, 24.  ДЕЦЕМБАР 2013. ГОДИНЕ / АКВАРЕЛИ / КОСТА БУНУШЕВАЦ

НОВОГОДИШЊА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР / ЊЕГОШЕВА  77, БЕОГРАД

 

 

На изложби у галерији општине Врачар биће приказана дела, Косте Бунушевца, која су репродукавана у ограниченом, ауторизованом тиражу и чине садржај колективног ауторског дела Кутија-књига, насталог у оквиру пројекта Шуматовачке и Косте Бунушевца поводом 65. годишњице ове установе културе од значаја за град.  Акварели обухватају неколико области интересовања аутора, почев од театра, портрета, до хиперреалистички осликаних призора из свакодневног живота и окружења. 

 
Овом изложбом успешно се наставља вишегодишња сарадња општине Врачар и Центра за ликовно образовање – Шуматовачка, и представља новогодишњи изложбени програм галерије општине Врачар.  Изложба ће бити отворена до 7. јануара 2014. године, сваког радног дана од 9 до 17 часова.

 

 фото: Иван Петровић

Коста Бунушевац, сликар, цртач, дизајнер, перформер, промотер, маг или урбани самурај, мултимедијално је оријентисан уметник, присутан у театру, филму, телевизији, дизајну, маркетингу, проналазаштву, музици, архитектури, глуми (неки га се сећају као Супер Риџе у филму Како је пропао рокенрол), бавио се од 1999. до 2007. године и професуром (Академија лепих уметности, предмет: костим), идејни је творац награђиваних ТВ емисија Београд ноћу и Оливер Мандић шоу.

..........................................................................................................................................................................................

ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање

Адреса: Шуматовачка 122, 11 000 Београд, Србија

Телефони: +381 11 64 30 908, 64 04 846, 64 31 066

E-mail: art@sumatovacka.rs

www.sumatovacka.rs