Упис нових полазник/ца програма ФОТОГРАФИЈА је у току!

 

 Фото: Man Ray, Аутопортрет са камером, 1932.

ШКОЛА ФОТОГРАФИЈЕ
Центар за ликовно образовање – Шуматовачка

УПИС НОВИХ ПОЛАЗНИКА ЈЕ У ТОКУ!

Школа фотографије уметничко-образовног програма Центра за ликовно образовање – Шуматовачка,  има за циљ да својим полазницима обезбеди основна или унапреди стечена знања из области технике снимања и тиме их оспособи да неометано остварују личне креативне захтеве, а пре свега, да објасни значај медија фотографије као друштвеног феномена у једном ширем оквиру где ће њено изучавање у контексту уметничких пракси представљати примарни задатак. Тиме ће се одредити и производни резултат полазника школе који ће тежити уметничком обликовању својственом савременим схватањима фотографског медија.

Осим стицања неопходних вештина које омогућавају технички правилно снимљену фотографску слику, програм школе ће укључивати наставу историје фотографије, показивање примера из савремене фотографске продукције, као и упућивање у принципе рада црно-белог негативског процеса и практичне израде фотографија у лабораторији. Значајан чинилац едукативног система школе представљаће часови критичке анализе на којима ће се разматрати и дискутовати о постигнутим резултатима полазника чиме ће се приступити обликовању појединачних портфолиа. Гостовања фотографа уметника који ће приказивати своје радове и говорити о њима такође је укључено у наставни програм школе, што ће имати за циљ да пружи знања о различитим видовима уметничких ауторских презентација.

Наставни програм води Иван Петровић, дипломирани фотограф и визуелни уметник из Београда. суботом и недељом од 18.00 до 20.00 сати, а обухвата :

Техникe снимања,

Историја фотографије са примерима савремене продукције,
Критичка анализа / формирање портфолиа,
Основи употребе црно-белог негативског материјала са хемијском обрадом,
Израда фотографија у лабораторији,
Гостовања уметника,
Јавна презентација произведених радова.

Наредни курс почиње након пријављивања заинтересованих и подразумева двомесечну наставу са 16 двочасовних термина распоређених у два дана током једне седмице (2 пута недељно по 2 часа).

Полазницима су обезбеђена потребна техничка учила (основни типови механичких фотографских апарата), скрипте са предавања и средства за рад на црно-белом негативском материјалу, укључујући и део материјала потребног за вежбе у фотографској лабораторији.

Предавања су праћена визуелним материјалом који ће се приказивати путем видео бима. Неопходно је да полазници поседују сопствени фотографски апарат, а пожељно је да техничке перформансе фото апарата омогућавају ручна подешавања датих вредности и функција.


За више информација можете нам се обратити путем:

- бројева телефона Центра за ликовно образовање – Шуматовачка: +381 11 64 30 908, 64 04 846, 64 31 066,

- бројева мобилних телефона  и електронске поште уметника Ивана Петровића: +381 64-55-01-468 ( ivanpetrovicyu@yahoo.com) и стручне сараднице за програм Шуматовачке, Данијеле Ранчић: +381 60-50-40-575 (danijela@sumatovacka.rs)

Фејс бук страница: https://www.facebook.com/skolafotografije.sumatovacka?fref=ts)  / / www.sumatovacka.rs /
Веб адреса Ивана Петровића: www.ivanpetrovic.wordpress.com)

Фото: Lee Friedlander, Њујорк, 1969.