ШУМАТОВАЧКА У ПОСЕТИ ЦЕНТРУ ЗА ГРАФИКУ И ВИЗУЕЛНА ИСТРАЖИВАЊА АКАДЕМИЈА

У петак 21.03.2014. организована је посета Центру за графику и визуелна истраживања Академија, који се налази у најужем центру Београда, надомак Калемегдана, у улици Париска, број 16.  Основан 1995. године, већ петнаест година делује као организациона јединица Факултета ликовних уметности и прва је, за сада и једина таква, високо професионална институција у Србији. У програмској оријентацији, Центар је активан на очувању графичке уметности и оригиналности графичког листа, развоју медија, промоцији највиших уметничких и културних вредности,  али и активностима којима се кроз просторе истраживања на домаћој и међународној сцени указује на савремене праксе и промишљања у овом медију у складу са духом и потребама времена.

Полазници уметничко-образовних програма ГРАФИКА, КАЛИГРАФИЈА и МОЗАИК, који се већ трећу годину одржавају у Шуматовачкој, вођени  магистарком графике и мајсторицом за сито штампу, Тамаром Пајковић, имали су прилику да виде и ближе се упознају са графичкима радионицама и галеријско-продајним простором у којима се програми, предавања, семинари и демонстрације динамично пружимају са издавачко-услужним и издавачко-продајним делатностиа Центра.

Од посебног значаја је што се у Академији, одвијају и циклуси предавања о уметницима и графичким техникама, разговори са уметницима и радионице са студентима и уметницима, где је у фокусу представљање индивидуалних опуса.

Било је посебно задовољство осетити радну атмосферу у просторијама Центра за графику. Захваљујемо се на топлом гостопримству и очекујемо узвратну посету!

Фотографисала: Јелена Дамњановић

На фотографијама: Гости и полазници/е уметничко-образовних програма Шуматовачке: Витомир Милановић, Стефан Симић и Валентина Милошевић (Графика), бивше полазнице програма Калиграфија Зорана Станојевић и Вишња Алексић (Калиграфија), и Светлана Милановић и Милена Бојовић (Мозаик).