УМЕТНИЧКА КОЛЕКЦИЈА ШУМАТОВАЧКЕ БОГАТИЈА ЗА ЈОШ ЈЕДНО ДЕЛО СКУЛПТУРЕ



Слободан Стојановић Дане, Лептирица Долор, 1993. теракота, 27x24x20,  поклон аутора Уметничкој колекцији Шуматовачке – Work in Progress  

 

Поводом изложбе академског вајара и професора Слободана Стојановића Данета, у Галерији Општине Врачар, Уметничка колекција Шуматовачке – Work in progress, постала је богатија за још један изузетан рад. На свечаном отварању, Дане Стојановић је као некадашњи полазник Шуматовачке, предао скулптуру у теракоти под називом Лептирица Долор, вд директора Шуматовачке и ауторки пројекта Уметничка колекција, мр Весни Богуновић.


Слободан Стојановић Дане и Весна Богуновић Галерија општине Врачар, изложба Класично и дигитално

 

више...

 

Изложба Класично и дигитално, академског вајара и професора Слободана Стојановића Данета, отворена је у Галерији Општине Врачар 26. марта 2014. године са почетком у 19 часова. Изложбу је отворила Ксенија Маринковић, историчарка уметности и уредница програма Шуматовачке, рекавши да овом изложбом Дане показује како класична скулптура урађена у дрвету, бронзи, теракоти улази у дигиталну естетику и истражује могућности уметника у паралелним реалностима класичног и дигиталног. 

У време кризе и општег недостатка средстава за културу, општина Врачар је успела да са мало средстава и доста сарадње и креативности афирмише свој изложбени простор као место комуникације уметника, теоретичара културе и грађана, изјавила је помоћница председника општине Јелена Ђорђевић.

Весна Богуновић, вд директорка Шуматовачке, изразила је захвалност и задовољство јер је идеја, чија је ауторка – Уметничка колекција једне од најстаријих установа културе града Београда, препозната, о чему сведочи већ више од стотину дарованих радова уметника, који су окупљени од 2009. године до данас, и најавила две изложбе колекције у овој години, од којих ће једна бити у Београду, а друга у Крагујевцу.