ДАНИ БЕОГРАДА У ШУМАТОВАЧКОЈ

Шуматовачка 122, среда 16. април, од 13:00 до 18:00 часова

 

У оквиру манифестације Дани Београда, Центар за ликовно образовање – Шуматовачка ће одржати три бесплатне радионице/јавна часа, у сарадњи са Школом за естетику и медицину “ШКОЛЕСТ” из Београда.

Одевање, шминка, украшавање спољашњости, важан су део свакодневног ритуала без обзира на узраст, професију, имовински статус и слично. Потребе за самопрезентацијом и јасно усмереном пажњом ка осмишљавању и креирању јавног идентитета личности,  доживљавају своју  експанзију појавом  друштвених мрежа које постају платформа за овај вид комуникације и у великој мери се ослањају управо на визуелне презентације.

На радионицама које ће се у оквиру манифестације Дани Београда одржати у Центру за ликовно образовање Шуматовачка 122, у среду 16. априла, у периоду од 13 до 18 часова, покушаћемо да заједно са посетиоцима и учесницима радионица, дефинишемо значај и значење, ових метода изражавања, са освртом на историју праксе украшавања лица и тела, феномен одевања и комуникације ових садржаја у савременом окружењу.

Физички изглед је израз идентитета, индикатор карактеристика личности која га креира.
Од занемаривања, до шунда и кича, саопштавамо околини ко смо, шта желимо, шта очекујемо, како живимо.

ПРОГРАМ: 

Студио на спрату

13:00 – 15:00

КАЛИГРАФСКО ОСЛИКАВАЊЕ ТЕЛА

Ауторка и водитељка МА Јелена Дамњановић, дипломирана графичарка и самостална уметница


Људска кожа биће подлога која се осликава и чија ће основна карактеристика тродимензионалности омогућити учесницима нов и креативан приступ писању.

Ослобађање креативности кроз интерактиван рад је у исто време и подстицај уметничког изражавања у циљу стварања лепог уметничког дела – слике на људском телу. 

 

САН / МИМИКРИЈА/ ТРАНСФОРМАЦИЈА

Милица Катанчевић Игњатовић, струковни естетичар – козметичар,  сценски маскер – власуљар


 

 

 

 

Предавач у школи за Медицину и естетику на смеру Специјалиста за декотративну козметику – шминкер, Милица Катанчевић Игњатовић,  представиће шминку / маску  као феномен украшавања, али и креирања других порука и садржаја (ритуал, магија, маска, позориште, игра, уметност и сл.). Посетиоци ће моћи да се укључе у демонстрацију и понесу на лицу маску или детаљ који сами изаберу не лицу места. Реч је о посебној врсти тзв. фантази мејкапа, који се ради специјалним декоративним препаратима. Провешће вас на путовање кроз свет шминке и открити пар трикова за кориговање, контура лица.

 

Студио на спрату

16:00 – 18:00

БЕСПЛАТНИ ЈАВНИ ЧАС ПРЕДМЕТА КОСТИМ И САВРЕМЕНО ОДЕВАЊЕ

Аутор и водитељ Борис Чакширан, дипломирани сликар – костимограф, кореограф и редитељ, са богатом интернационалном и домаћом каријером. Познат је и по хит ТВ остварењима као што су  Отворена врата,  Црни Груја, Вратиће се роде, Монтевидео итд.

 

Област костимографије је увек доживљавана као „лепа игра крпицама“, али је заправо веома важан сегмент савременог живота, и скоро сваке прилике и догађања, било да креирамо функционалну униформу за градског чистача или свечано одело за председника државе, каже Борис Чакширан, који ће у среду 16. априла од 16 часова у оквиру програма Дани Београда, одржати бесплатни јавни час предмета костим и савремено одевање, који се редовно одржава у Центру за ликовно образовање у Шуматовачкој. 

Посетиоци ће имати прилике да се упознају са методологијом процеса наставе која се одвија у оквиру три основне целине:

  • појам одевања, историја и реконструкција одеће кроз епохе,
  • костимографија и креирање костима за ТВ, филм и позориште и
  • савремено одевање, висока мода и индустријски дизајн.

 Шта је одевање – основни концепти одевања, намена одеће и њено значење,  упознавање са одећом кроз епохе, познавање материјала, основа костимографије, основа савременог одевања – идеја, концепт, естетика, социологија, мерчендајзинг, стилизам, медији, формирање пројекта и слично, само су део су знања којима ће Борис поучавати полазнике кроз серију теоријских и практичних презентација и вежби.

 

Поводом обележавања сарадње Центра за ликовно образовање – Шуматовачка и Школе за медицину и естетику “ШКОЛЕСТ”,  у Галерији Степениште у Шуматовачкој 122, биће отворена изложба радова предавача Школе за медицину и естетику “ШКОЛЕСТ”: Ружице Ристић, професорке историје костима и историје уметности, Марине Стојковић, професорке на предмету Стил као концепт лепог изгледа и Иване Драгојевић, професорке на предмету Теорија форме, цртање и сликање. Изложба ће бити отворена у 12.00 часова.

 

Ружица Ристић Марина Стојковић Ивана Драгојевић

 

Циљ програмске сарадње Шуматовачке установе културе и Школе за медицину и естетику “ШКОЛЕСТ”, јесте обогаћење програма и компаративно сагледавање вештина и знања стечених на настави како у погледу примене тако и промишљања на тему лика као носиоца визуелног идентитета у савременом друштву.

Приватна средња школа за медицину и естетику “ШКОЛЕСТ”, основана 2004. године,  образује стручне кадрове на два нивоа. Први ниво је средње образовање у трајању од три или четири године и други ниво је послесредње специјалистичко образовање у трајању од годину и по дана у области здравствене и естетске неге. Школа је верификована од стране Министарства просвете Републике Србије. Планови и програми образовања конституисани су на бази важећих европских стандарда. Налази се у самом центру Београда, на општини Стари град, Узун Миркова 3/3.

 

ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање

Адреса: Шуматовачка 122, 11 000 Београд, Србија
Телефони: +381 11 64 30 908, 64 04 846, 64 31 066

E-mail:art@sumatovacka.rs

КАКО СТИЋИ ДО НАС?

Аутобусима ГСП-а:

25, 25П, 26, Е8 (стајалиште у улици Максима Горког)
46, 55 (стајалиште у улици Јужни булевар)
83, Е1 (стајалиште у улици Цара Николаја II)

Тролејбусима ГСП-а:

19, 21, 22, 29 (стајалиште у улици Цара Николаја II)