Радионица графике у ОШ Драган Лукић и ОШ Стари град

Aуторка/водитељка: Јелена Дамњановић, мастер графичарка, самостална уметница

Радионица графике у ОШ Драган Лукић

Фото: Маша Миленковић

Током месеца марта и априла 2014. године одржане су радионице графике у ОШ Драган Лукић на Бежанијској коси и ОШ Стари град, на општини Стари град. 

Сарадња са ОШ Драган Лукић настављена је и ове године на обострано задовољство. У радионици су учествовали ученици 5. и 6. разреда подељени у неколико група. Кроз активну игру и на креативан начин, ученици су штампали графике на графичкој преси. 

Захваљујемо се професорки Жаклини Крстић на лепој сарадњи и Маши Миленковић, сарадници Шуматовачке на радионици графике.

Радионица графике у ОШ Драган Лукић

Фото: Маша Миленковић


 

Током месеца априла, одржана је радионица графике у ОШ Стари град. На радионици су учествовала деца првог разреда који води учитељица Снежана Бенковић. Током два школска часа, разговарали смо о графици и штампали радове на графичкој преси.

Радионица графике у ОШ Стари град

Фото: Данијела Ранчић

На радионици графике, ученици су имали задатак да осликају цинкане плочице уљаним бојама и након израде цртежа плочице су штампали на графичкој преси. Такви отисци зову се монотипије и немају тиражни карактер. Ова техника пружа широк дијапазон 
креативних могућности у графичком изражавању.
 

Након првог сусрета са графиком, деца су показала велико интересовање за принцип штампања на графичкој преси. На часовима графике, ученици су се дружили и стварали заједно у једном топлом окружењу. Графике настале на радионицама су отисци вредни пажње, јер су настали у обиљу ослобођене креативности. Резултати су разноврсни отисци високог ликовног квалитета.

Реализацијом радионице графике у школама постиже се интерактивно умрежавање установе културе, Шуматовачке, и установа образовања, које већ извесно време негујемо кроз међусобну сарадњу. 


Албум са фотографијама одржаних радионица можете погледати овде:

Радионица графике у ОШ Драган Лукић

Радионица графике у ОШ Стари град