МОНОТИПИЈА КАО ЛИКОВНИ ИЗРАЗ - радионица за графичка истраживања

ПОНЕДЕЉАК, СРЕДА, ПЕТАК 

ПРЕ ПОДНЕ: 10.00 - 11.30

ПОСЛЕ ПОДНЕ: 14.00 – 15.30

 

Креативна радионица за младе узраста од дванаест до двадесет година.

Радионица почиње са радом у мају и трајаће до августа 2014. године.

Аутор и водитељ радионице: Маша Миленковић – академски графичар, сарадник Центра за ликовно образовање.

Максималан број учесника: 15 учесника по групи. У зависности од пријављених учесника, група ће се делити према узрасту.

Циљ радионице: Развијање креативности, истраживање и креирање личног ликовног изражавања и усвајање техника визуелне уметности као начина размишљања и комуникације.

 

КОНЦЕПТ РАДА

Teоријски део:

Кратак увод и упознавање са техником монотипије.

На конкретним примерима разматрамо присутност и развој монотипије у историји сликарства, и развијамо лични однос сваког полазника  појединачно према овој техници.

У току рада на радионици, разговарамо и анализирамо радове сваког полазника чиме  развијамо критичко мишљење, али и  усвајамо савете, коментаре и критике других полазника и учесника у радионици.

Meтод рада:

Кроз практичан рад упознајемо се са материјалима којима ћемо се служити  и могућностима које нам монотипија нуди. Монотипија је техника која се може извести на више начина, а да бисмо прво сазнали како функционише процес преношења слике са површине на папир, извешћемо експеримент осликавајући цинкане плоче једном или више боја на задату тему, штампаћемо матрице и извлачити готове отиске. Овим поступком започињемо бесконачну импровизацију.

Процес рада по сопственој идеји се обавља кроз више фаза, од преношења скице на једну или више површина, преко цртања и сликања до штампања финалног рада, пресовања и потписивања отисака.

У првој фази, правимо скице и договарамо се о њиховој реализацији. Скица је основа за главни део рада. Она може бити имповизована или верно представљена слика наше замисли. Цртеж ћемо радити оловком у комбинацији са лавираним тушем, а код реализације ћемо се трудити да кроз технику монотипије што приближније пренесемо нашу идеју са скице на готов отисак.

У другој фази, процес рада започињемо на цинканој или алуминијумској плочи. Користимо сликарске уљане боје или боје за графику које разређујемо ланеним уљем; сликамо четкама, ваљцима, туферима или сунђерима; правимо линијски цртеж или решавамо идеју површином; комбинујемо готово све боје као у сликарству, а можемо употребити и само једну тамнију боју, преклапамо матрице у штампи и тако креирамо лични ликовни израз чиме истражујемо и откривамо просторе и могућности графичког изражавања уз стручне савете и упутства водитеља радионице.

У трећој фази се бавимо штампом насталих графичких радова. Штампу обављамо на графичкој преси уз помоћ филца. Учимо шта је добро и квалитетно одштампана графика, које су могућности графичке пресе и на шта све треба обратити пажњу приликом штампе како би наш отисак био тачан. Матрицу, односно осликану цинкану плочу отискујемо на сувом папиру, а понекад и на влажном у зависности од технике за коју се определимо. Тако одштампане графике чувамо испод флис папира и картона да се не би исавијале.

 

И на крају, датирамо и потписујемо настале радове.

Имајући у виду да се за ову графичку технику може извести само један отисак, у тиражу графике потписујемо као ауторски отисак сваког од полазника.

Избор теме и реализацију учесник обавља самостално, у сарадњи и договору са водитељем радионице. 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА: У просторијама Центра за ликовно образовање, као и на сајту и фејсбук профилу Центра.