БЕСПЛАТНА РАДИОНИЦА ИЗРАДЕ САНДАЛА ДРЕВНОМ ЈАПАНСКОМ ТЕХНИКОМ ОБРАДЕ ТЕКСТИЛА САКИОРИ

 

Среда 23. јул 2014. од 10.00 до 18.00 часова

ШУМАТОВАЧКА – Центар за ликовно образовање
Шуматовачка 122, Београд

 
РАДИОНИЦУ ВОДЕ: 

Ђунко Сузуки (Jynko Suzuki), Какуко Иши (Kakuko Ishii), Митсуе Ито (Mitsue Ito) и Коко Шимомура (Koko Shimomura)

Јапанске уметнице, професорке на Одсеку за текстил Мусашино универзитета уметности у Токију/МАУ и гошће резиденцијалног боравка у Шуматовачкој, одржаће у среду, 23. јула бесплатну радионицу израде сандала у оквиру које ће полазницима представити традиционалну јапанску технику обраде текстила Сакиори (Саки = цепати, Ори = ткање).

ФИЛОЗОФИЈА САКИОРИ

Цепајући стара кимона на траке и поновним ткањем у јединствену тканину, сакиори техником удише се нови живот у стару изношену тканину која би у супротном била одбачена. Значење се везује за стару будистичку реч Мотаинаји (Mottainai), која има везе с идејом да предмети имају душу. Мотаинаји је део традиције и културне праксе, и активно је присутан термин у јапанској "културног ДНА". Постао је међународни концепт. Користи се и као "узвик жаљења"  за оним што отпада и што се губи, уместо да постане корисно и "живо". Мотаинаји је и дух који вреднује и поштује сва средства, и односи се не само на материјалне ресурсе, већ и на акције које човек предузима са циљем да предупреди бесмислено расипање и трошење капацитета који су му на располагању. У себи садржи искрену бригу о ближњем, ономе што нас окружује и у чему постојимо.

Ова техника је изузетно креативна и еколошки освешћена. Истовремено се може сматрати крајњим обликом рециклирања.

Реинкарнирана тканина одаје утисак топлине, јединствене текстуре, префињених нијанси, и скромног али сигурног израза који се може створити само коришћењем ткања, чије су нити, структура и дух сведочили историји и премостили векове.

УСЛОВИ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ

Полазници нису ограничени узрастом и степеном образовања у области уметности и уметничких вештина.

Рад се одвија седећи на поду, те је потребно понети прикладну одећу или се обући удобно.

ВАЖНО

Пријављивање траје до среде, 23. јула у 10.00 часова.

 
Питања и пријаве у вези са радионицом слати на адресу:art@sumatovacka.rs са обавезном назнаком: ЗА РАДИОНИЦУ САКИОРИ.