Gift Exchange (Кина у фокусу), 18, 21. i 29. septembar 2014.


Gift
Exchange (Кина у фокусу): презентације и перформанси 

Подршка и организација: Дом омладине Београда и Центар за ликовно образовање – Шуматовачка (програм: AIR Artist in Residence)

Уметници: Ју Џи (Yu Јi), Раша Тодосијевић, Владимир Николић, Офелиа Хуанг (Ophelia Huang)

Кустос: Маја Ћирић

Пројекат Gift Exchange је плод сарадње између институција и индивидуалних радника у култури из Србије и Кине. За циљ има да поспеши динамику размене искустава између светова уметности ове две земље и на тај начин допринесе стварању заједничког поља културног деловања. Основни механизам за покретање сарадње је резиденцијални боравак за уметнике из Србије у Кини и уметнике из Кине у Србији, у којем је учествовало пет институција са три континента.

Током септембра, у Београду су одржане две презентације, два перформанса и програм за петоро са позивницом Dinner invitation by Yu Ji: Mountain/Ocean/Road (перформанс, презентација и вечера) у оквиру програма Шуматовачке – Кафе Педагогија.

Четвртак, 18. септембар,18.00

Презентација уметника из мреже Gift Exchange Residency  

Can You Hear What We Hear?
Презентери: Ју Џи и Владимир Николић
Модератор: Маја Ћирић
Галерија Дома омладине Београда

Ју Џи, Кина: Can You Hear What I Hear? Разговор о раду уметника у независном уметничком простору AM Art Space у Шангају, Кина (енгл.) 

Владимир Николић, Србија: О искуству резиденцијалног боравка у Гуангдонг Тајмс Музеју (Guangdong Times Museum), (срп.)

Недеља, 21. септембар
Вече перформанса  у оквиру Gift Exchange Residency – Where Do You Belong?

18.00: Перфоманс Belong (енгл.)
Сценариста и извођач: Офелиа Хуанг
Клуб ДОБ

Шта чини да припадате групи, месту, или нацији? Крвно сродство, локација, језик, политика, емоција, прошлост или будућност? У Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organisations and States (1970), Алберт О. Хиршман (Albert O. Hirschman) истиче концептуални ултиматум који суочава чланове организације, било да се ради о послу, нацији или било ком другом облику груписања који карактерише пад квалитетета односа са својим члановима: или остати 'лојалан', 'изаћи' или 'пустити глас'. Између припадности и неприпадности, између напуштања  и лојалности, између тишине и гласа, ко сте ви? На чијем језику говорите? Где сте ви? Где желите да будете?

Belong је путовање трагача из далеке Кине у Београд кроз лавиринт сећања, обасјан фрагментима историје, метафорама и дечијом игром. Загубљен објекат заробљен је између Истока и Запада, између прошлости и садашњости. То је представа посвећена Србији, љубавно писмо од стране привремене становнице Београда, која оклева на прагу, само да би пронашла сопствену збуњујућу рефлексију у огледалу.

19.00: Перформанс: 卧室。Bundle
Извођачи: Ју Џи и Раша Тодосијевић
Галерија Дома омладине Београда

Камен чека, на ваздуху…
Спаваћа соба。
Стављам своје прсте у џеп.

Ово је перформанс из два дела. Први је конструктивистички и потписује га Ју Џи.
Камен стоји у простору два минута у тишини.

Други део о деконструкцији потписује Раша Тодосијевић својим перформансом.

Током последњих десет година писање, читање и путовања помогли су Ју Џи да формира свој поглед на свет. Смисао уметничког стварања, за њу подразумева бескомпромисно постављање питања, суочавање са собом и суочавање са спољашњим светом. То јој је омогућило да оствари вишеслојан процес размишљања о неконтролисаним ситуацијама, међусобним конфронтацијама тела, а да истовремено буде и под контролом и изложена фрагилности ситуација.

Ју Џи схвата сарадњу критички и заснива је на чину деконструкције. Она сарадњу види као начин да прошири естетска истраживања уз помоћ различитих метода и у различитим правцима.

 

Недеља, 29. септембар, 18.00

Перформанс / презентација / вечера (за петоро):

Dinner invitation by Yu Ji
Mountain / Ocean / Road
Центар за ликовно образовање – Шуматовачка

Програм – Кафе Педагогија
Кухиња и Студио на спрату 

Мени:

Део 1. / Прво јело и кључна реч број 1 – Планина

Део 2. / Друго јело и кључна реч број 2 – Океан

Део 3. / Треће јело и кључна реч број 3 – Пут

Гости / послужени / гледаоци / учесници: Ивана Смиљанић, Маја Ћирић, Весна Богуновић, Ксенија Маринковић и Стеван Вуковић. 

 

Биографија уметника:

Yu Јi је рођена у Шангају, дипломирала је на Одсеку за вајарство на Факултету ликовне уметности, Универзитета у Шангају, где је 2011. и магистрирала. У пракси се углавном бави скулптурама и инсталацијама, али такође укључује перформансе и видео радове. Радови Ју Џи приказивани су у He Xiangning Art Museum (Шенжен), YUZ музеју (Шангаи) и LaSalle, Сингапур, Тајпеју, Вајмару (Немачка), и Вилнусу (Литванија).  Након Београда, Ју Џи учествује у изложби Inside China у Palais de Tokyo у Паризу. Ју Џи је суоснивач АМ уметничког простора, једног од ретких активних непрофитних експерименталних уметничких простора у Шангају.

У септембру 2014. године Дом омладине Београда, Центар за ликовно образовање – Шуматовачка (AIR – Artist in Residence) и кустоскиња Маја Ћирић са задовољством су представиле Ју Џи, као трећу уметницу у оквирy Gift Exchange мреже резиденцијалних боравака.

Владмир Николић је дипломирао на Факултету ликовних уметности, где је неколико година касније добио  и мастер диплому. Његова богата и разноврсна уметничка колекција укључује фотографије, видео клипове, инсталације и слике. Током година излагао је на многим успешним самосталним и групним изложбама у земљи и ван ње. Неколико његових радова припада музејским колекцијама у Србији и иностранству, укључујући и уметнички центар Жорж Помпиду у Паризу и музеј савремене уметности Берардо у Лисабону. У оквиру Gift Exchange мреже резиденцијалних боравака за уметнике боравио је у Гуандонг Тајмс музеју ове године.

Раша Тодосијевић дипломирао је на Ликовној Академији у Београду 1969. Заједно са Марином Абрамовић, Ером Миливојевићем, Зораном Поповићем, Нешом Париповићем, Гергељ Урком и другима окупљеним око Студентског културног центра у Београду, био је један од првих уметника који је седамдесетих година увео концептуалну уметност – Нову уметничку праксу и нове медије на тадашњу југословенску сцену. Његови најпознатији радови – Шта је уметност? (Was ist Kunst?), Бог воли Србе (Gott liebt die Serben) – и многи други обезбедили су му светску репутацију. Самостално излаже од 1969. године, а од 1970. је учествовао на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Његови радови се налазе у сталним поставкама многих светских музеја.

Ophelia Huang, рођена и образована у социјалистичкој Кини,  дошла је у Србију на почетку 2014. године у оквиру Мастер програма International Performance Research  на Универзитету уметности у Београду.  Перформансе изводи и наступа са независним театром Grass Stage из Шангаја. Офелиа је била новинар у области уметности у Шангају, и ради као културни менаџер који повезује Кину и Европу.

Gift Exchange residency који су основале Маја Ћирић и Биљана Ћирић истражује појам поклона кроз културну размену, који има за циљ подстицање важности периферних изложби, и заснивање непредвидивих веза између различитих места и продукција,  како би се стимулисале будуће сарадње. Избор уметника је замишљен тако да кустоси из земље уметниковог порекла номинују три уметника, а коначну одлуку доносе кустоси из  институције домаћина. Gift Exchange не симболизује само поклон за уметнике који су у боравшном програму, већ и поклон за градове и институције домаћине.

Gift Exchange је такође покренула и Биљана Ћирић током изложбе Један корак напред два назад, одржане 2013. године у Тајмс музеју. Према упутствима на уметничком делу Give More Thank You Can Take, Б. Ћирић је требало да предложи замену за 500кг бобица које уметник Пратчаја Пинтонг (Pratchaya Phinthong) покупио. Биљана Ћирић је предложила резиденцијални боравак који ће почети у 2014. године и који  ће се наставити све док симболичка тежина уметника не испуни 500кг. Оснивањем мреже резиденцијалних боравака проширено је трајање изложбе.

Институције које учествују у пројекту Gift Exchange residency

Центар културе и образовања Дом омладине Београда (ДОБ) http://www.domomladine.org, од основања,1964. године  креира и организује програме за младе и у сарадњи са младима. У свом спектру делатности Дом омладине обухвата све уметничке дисциплине и форме: музику, филм, позориште, визуелне уметности и нове медије. Подједнако важно место у програмским активностима заузимају дебатни и трибински програми, у оквиру којих се анализирају актуелне теме из различитих области (популарна и традиционална култура, филозофија, социјална питања, наука, књижевност, научна фантастика, музика...), али и програми базирани на споју уметности и науке. Посебна пажња посвећена је образовном програму, који је за ученике и студенте потпуно бесплатан, а реализује се кроз бројне радионице и предавања из најразличитијих области.

Центар за ликовно образовање – ШУМАТОВАЧКА http://www.sumatovacka.rs,

 је једна најстаријих јавних служби – установа културе (основана 1948.) чија је делатност од значаја за град Београд. Претежна делатност Установе је уметничко стваралаштво а делује у циљу континуираног интердисциплинарног развоја уметничке сцене Београда, како у традиционалним уметностима, тако и актуелним, новим визуелним тенденцијама. Подстиче стваралачко истраживање и продор нових идеја и концепата, и тежи побољшању услова за отвореност и доступност културних садржаја јавности и грађанима. Један од основних циљева Установе је васпитање и образовање младих, као и развијање њиховог интересовања за ликовне и визуелне уметности. Програм AIR Artist in Residence (http://www.sumatovacka.rs/articles/view/84/296/sumatovacka-air-artist-in-residence-program.html?menu_id=147) делује од 2012. године,  као место сусрета међународних и домаћих делатника у области културе и уметости и заједничког рада на тематизовању и истраживању у простору стваралаштва и уметничке едукације,  стварању могућности за реализацију међународних пројеката,  мобилност и умрежавање уметника са акцентом на  интердисциплинарним уметностима.  Усмерен је,  како ка  млађим ствараоцима који мисле о интеркултуралном дијалогу као о важном елементу развоја, тако и ка онима код којих је утврђен међународни углед а заинтересовани су за размену искуства рада на тематским радионицама и предавањима, заједно с локалним уметницима.

Times Museum Guangdong http://www.timesmuseum.org,  је регистрован као непрофитна организација, која је отворена за јавност  2012. а коју финансира Times Property Grоupe од 2003. Током Д-Лаб пројекта 2. Гуангжу тријенала 2005. Рем Колхас (Rem Koolhaas) и Ален Фуро (Alain Fouraux) су позвани да дизајнирају сталну зграду за музеј. Архитектура Тајмс музеја Гуангдонг одражава јединствене друштвене, економске и културне услове Прл Ривер Делте. Кроз низ изложби, пројеката и јавних културних догађања, Тајмс музеј Гуангдонг проактивно истражује разнолике и вишедимензионалне односе између уметничких пракси, културне производње, јавности и градске јавне сфере.

Grey Projects http://greyprojects.org,  је уметничка платформа за издаваштво, кустоске активност и размену. Греј Проџектс који воде уметници, подржава успон уметничке праксе са изложбом, публикацијама и резиденцијама. Греј Проџектс је у потрази за уметничким експериментима, пројектним предлозима, новим публикацијама и кустоским праксама. Налази се у Тионг Бару, једној од најстаријих стамбених четврти у Сингапуру.

Casa Tres Patios - C3P http://casatrespatios.org,  је савремени уметнички центар посвећен експериментисању и истраживању савремене уметности и уметничких пракси. Основан је као непрофитно удружење у Медељину у  Колумбији 2007. године. Мисија Ц3П је развијање уметничких пројеката и публикација на основу истраживања, образовања и производње. C3P ради с локалним, националним и међународним уметницима, критичарима, кустосима, архитектама и дизајнерима чији рад истражује нове праксе у колаборативном експерименталној атмосфери, развија пројекте који могу стимулисати и створити позитивну промену.

Биографије кустоса у оквиру мреже Gift Exchange:

Nikita Yingqian Cai је кустоскиња Тајмс музеја Гуангдонг и критичар. Учествовала је 2009 – 2010. у кустоском програму de Appel Arts Center. Њени одабрани кустоски пројекти укључују: Ја нисам овде. Изложба Bez Francis Alys (de Appel Arts Center, Амстердам, 2010), Музеј то није (Тајмс музеј Гуангдонг, 2011), Jiang Zhi: Ако ово је човек (Тајмс музеј Гуангдонг, 2012). Пише за  www.artforum.com.cn, ARTTIME и Yishu, а њени текстови се баве истраживањем историје, контекста и савремене уметности и институционалне праксе, као и промишљањем кустоских дискурса и изложбених студија.

Биљана Ћирић је независна кустоскиња са пребивалиштем у Шангају. Њене скорије изложбе укључују Institution for the Future (2011.), Alternatives to Ritual  (2012-13.), One Step Forward, Two Steps Back—Us and Institution,(2013.), Tino Sehgal, самостална изложба у UCCA (2013.). Године 2013. иницирала је платформу From a History of Exhibitions Towards a Future of Exhibition Making.  Ћирић је редовна сарадница Yi Shu листа, а била је номинована за ICI Independent Vision кустоску награду.

Маја Ћирић је независна кустоскиња и ликовна критичарка са пребивалиштем у Београду, у Србији. Њена логика праксе је критика доминантне кустоске геополитике,  а темељи се на терминима критичности и пост-глобализма. Добитница је награде Лазар Трифуновић за уметничку критику (Београд), Independent Projects Award (Њујорк) , ISCP Curatorial Project Award (Њујорк), Dedalus Foundation и ICI Curatorial Research Award. Докторирала је у области уметности и теорије медија на Универзитету уметности у Београду. Наслов дисертације је Институционална критика и кустоске праксе.

Јаson Wее је уметник и писац. Његов рад трансформише интерпретације историје и простора у разне визуелне и писане материјале. Он спаја приватне дилеме, идеализам и неистражене будућности. Џејсон Ви је Studio Fellow  независногстудијског програма Whitney музеја, а студирао је на New School и Универзитету Харвард. Био је на резиденцијалном боравку  у C.A.J. Residency, у Токију, и Gyeonggi Creation Centar у Јужној Кореји. Он је добитник Voters’ награде  у Арт музеју Сингапур (Singapore Art Museum), 2008. године.