Владимир Весовић

Владимир Весовић је српски ликовни уметник (стрип уметник, илустратор, аниматор), сценариста, уредник и педагог.

Рођен је у Београду 1956. године.

Дипломирао је Вишу педагошку школу у Београду (ликовни одсек), а затим Академију уметности у Новом Саду, (одсек графика).

Члан је Удружења ликовних и примењених уметника Србије – УЛУПУДС.

Живи и ради у Београду.

Дебитовао у стрипу 1980. године у београдским часописима Студент и Младост, а од тада непрекидно објављује и излаже у земљи и иностранству. Поред стрипова у најбитнијим југословенским издањима као што су Ју стрип, Кекец и РС магазин, доста се бавио и књижевном и новинском илустрацијом- за српске народне бајке, Луиса Керола/Charles Lutwidge Dodgson/псеудоним: Lewis Carroll,  Џ. Р. Р. Толкина/John Ronald Reuel Tolkien, Драгана Орловића, Јову Кнежевића, као и за савремену научну фантастику у часописима Сиријус (Загреб), Емитор (Београд) и Алеф (Нови Сад).

Коаутор је стрипског серијала Точак са Гораном Скробоњом и Драженом Ковачевићем, остварења које је 2000. године победило на међународном такмичењу издавачке куће Glena из Француске и постало тамошњи серијал Точак/La Roue.

Део је тима првог српског дугометражног анимираног филма за одрасле, Алексе Гајића Technotise: Edit i ja.

Суоснивач је стрипске групе Београдски круг 2 (1978), Друштва љубитеља фантастике Лазар Комарчић (1981), оснивач Школе стрипа и илустрације Ђорђе Лобачев (1992) и суоснивач Међународног салона стрипа при Студентском културном центру у Београду (2000). Комесар и организатор бројних домаћих и међународних изложби, био је покретач специјализованог стрип часописа Трон (Бата, Београд 1992), оснивач и главни уредник часописа Стрипманиа, посвећеног српском стрипу (Луксор, Београд, 1996).

Од 1992. води Школу стрипа Ђорђе Лобачев, као и Отворену радионицу стрипа и илустрације у Студентском културном центру у Београду, а од  2011. године и у Шуматовачкој – Центру за ликовно образовање.

Као педагог, уредник и ментор, Весовић је утицао на образовање и опусе око 200 аутора Србије и бивше Југославије.

Вишеструко је награђиван аутор из области стрипа и илустрације:

 -         Златно перо Београда, Београд, 1988;
-         Два пута награда за најбољег педагога на Дечјем октобарском салону, Београд;
-         Прва награда на Међународном стрипском такмичењу куће Glena, коауторски са Скробоњом и Ковачевићем, Француска 2000;
-         Награда Лазар Комарчић за најбољу домаћу новелу објављену 2003. (Бели витез), коауторски са Владимиром Лазовићем;
-        Добитник Животне награде за допринос српском стрипу на Балканској смотри стрипа у Лесковцу 2006.