Шта све могу да направим од... ?

Сарадња Каркатаг колектива и Центра за ликовно образовање – Шуматовачка.

Каркатаг колектив и Шуматовачка, Шта све могу да направим од...?

Блок радионице креативне механике за младе узраста од дванеаст до осамнаест година, одржавају се по позиву и формираној групи.

Водитељи: Александар Поповић (механика, Каркатаг колектив), Ана Димитријевић (механика, Каркатаг колектив), Марко Димитријевић (механика, музика, Каркатаг колектив), Милош Дилкић (музика, Удружење ТОК).

Циљна група: сви заинтересовани за коришћење различитих алата за обраду метала, претварање металног отпада у скулптуре, елементе ентеријера, музичке инструменте, возила, механичке скулптуре... узраста од дванаест до осамнаест година.

Каркатаг колектив (www.karkatag.com) настаје 2009. године и делује у зони преклапања инжењерије и визуелне и перформативне уметности. Чланови колектива заинтересовани су за кретање механизама, њихову интерактивност и перформативност, као и њихово могуће деловање на људе и простор. Као резултат колектив конструише и прави машине које генеришу специфичне догађаје. Као основни материјал колектив користи нађене и одбачене машине, њихове делове, као и предмете из свакодневног живота, истражујући могућности да се искористе њихова затечена функционалност, естетика и историја која варира између индустријске, руралне и урбане.

На радионицама су чланови колектива, сарадници и полазници радионица у директном контакту са металом, алатима и машинама. Рециклажа, заправо пренамена и реупотреба пружа обиље материјала који садржи историју, значење, специфичну форму и врло је добра основа за настајање вишезначних, чудних машина и механизама који кроз активацију доживљавају своју нову функционалност.

Спој игре и озбиљност рада професионалним алатима, игре и механике и метала...на овај начин и рад брусилицом или апаратом за заваривање постаје истраживачки, пун изазова и врло инспиративан.

Каркатаг колектив и Шуматовачка, Шта све могу да направим од...?Свака блок радионица из циклуса Шта све могу да направим od... ? бави се одређеном темом: механички музички инструменти, возила, намештај...

Прва блок радионица је одржана под називом Шта све могу да направим од старог бицикла? за време трајања зимског распуста (јануар 2012. у оквиру програма Секретаријата за спорт и омладину града Београда и подршку општина Врачар), а учествовали су ученици београдских основних и средњих школа који су кроз четири дана конструисања, брушења и заваривања дошли до занимљивих решења за реупотребу одбачених бициклистичких делова.  16. априла 2012. године одржана је изложба у галерији Шуматовачке на отвореном Врачарској башти.

У сарадњи Каркатаг колектива, Центра за ликовно образовање – Шуматовачка и 17. Међународног фестивала нове музике Ринг Ринг, од 10. до 13. маја 2012. године одржана је друга по реду блок радионица под називом Музика из зупчаника у Врачарској башти Шуматовачке.

Радионица Музика из зупчаника је била замишљена као истраживање звучних потенцијала, наизглед мртвих металних комада, од некадашњих покретача великих машина, па све до делова кухињске галантерије. Процес се састојао од истраживања звука, налажења механичких/немеханичких покретача звука, конструисања и производњу једноставних механизама и обуке за коришћење алата за обраду метала. Једном пронађени звук пакован је у новоизмишљене машине које својом механичком репетицијом, заглављивањима и одглављивањима граде ритмичку подлогу за друге звучне изуме, немеханичке, али које за тело инструмента узимају индустријске/грађевинске/амбалажне резонаторе.

Осим аудитивног, на већини инструмената велика пажња је била посвећена и визуелном аспекту (упечатљивом низу немогућих спојева и специфичној естетици која настаје из спреге функције и форме). Звучне креације презентоване су/стављене у погон на 17. Међународном фестивалу нове музике Ринг Ринг, у Центру за савремену уметност и ангажовану културну праксу – Рекс. Радионицу су подржали: Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, Градска општина Врачар, Отпад секундарних сировина Смаиловић, Марковац, Центар за савремену уметност и ангажовану културну праксу – Рекс и Фабрика хартије Београд.

Каркатаг колектив