Позориште сенки


Са радионица о позоришту сенки које је, 2011. г. водио истакнути предавач из Француске Жан-Пјер Леско (Jean-Pierre Lescot). Сарадња: Шуматовачка, Француски институт у Србији и СКЦ Обреновац:

 

Водитељ радионица: Јелена Стојановић, дипломирани сценограф и костимограф, самостална уметница.

Број полазника биће одређен по пројекту.

Радионице су за учеснике узраста средње школе, студенте и одрасле.

Поводом сваког од ових пројеката (копродукција или гостовања предавача) биће посебно објављен конкурс за пријављивање полазника

Поред програма везаног за луткарство, посебну пажњу посветићемо позоришту сенки. Овај вид луткарства нарочито је заступљен у традицији азијских земаља, а нешто касније и у Европи. У Србији је до скора био готово заборављен.

У 2011. години одржана је радионица о позоришту сенки у сарадњи са Француским институтом у Србији коју је водио истакнути предавач из Француске Жан-Пјер Леско (Jean-Pierre Lescot). Намера нам је да и у будуће ове радионице буду реализоване кроз пројекте у сaрадњи са различитим институцијама културе попут позоришта или страних културних центара.

Учесници ће бити и могућности да се упознају са техникама израде марионета и осталих неопходних елемената за позориште сенки, начином на који се њима манипулише, поставком расвете.

Јелена Стојановић