Позив: Култура, уметности и ауторско право у Србији - Бесплатне радионице

Центар за ликовно образовање Шуматовачка и Фондација Balkankult Integer, имају част да Вас позову да учествујете у бесплатним једнодневним радионицама под називом КУЛТУРА, УМЕТНОСТ И АУТОРСКО ПРАВО У СРБИЈИ  - Учимо од прошлости и стварајмо будућност (заснован на WIPO Публикацији  „Уметност и ауторско право“).

Радионица ће се одржати у петак 19.10.2012. са почетком у 9.30 часова у просторијама Центар за ликовно образовање у Шуматовачкој 122 у Београду.

Радионица је намењена појединцу као аутору, са једне стране, и кориснику са друге; институцијама које се организовано баве пласманом и промоцијом културних вредности (ауторских дела) у Србији.

Циљ радионице је да лобира код младих људи као стваралаца у уметности  да постоји правна сигурност и могућност заштите њихових дела односно ауторских права на делу; законска регулатива стандардизована по међународним стандардима светских уговора и конвенција у овој области и према директивама ЕУ.

Другим речима, остваривање могућности да млади ствараоци остану у Србији, и од свога рада могу да живе, као и могућности за пласман дела у свет.

ТЕМЕ РАДИОНИЦЕ

Теме радионице базирају се на двема  публикацијама: Интелектуална својина – моћно средство економског развоја, аутора Камила Идриза и на публикацији Светске организације за интелектуалну својину - WIPO, Женева, под називом Учимо од прошлости и стварајмо будућност -  Уметност и ауторско право.(обе публикације биће доступне уцесницима)

Разговор ће се водити на следеће теме:

  • Шта је ауторско право и како се стиче

  • Ко може бити носилац овог права

  • Како заштитити ауторску креацију односно уметнички израз

  • Који су услови за добијање ауторско-правне заштите

  • Која права ауторско право даје свом титулару

  • Да ли се и како може вршити пренос права

  • Како се од стваралаштва може живети кроз ауторске тантијеме

  • Да ли је ауторско право једнако регулисано широм света

Преузмите више информација о програму овде.
Преузмите више информација о радионици овде.

Љубазно препоручујемо и молимо Вас да их поделите са својим колегама, студентима, ђацима као и свима онима за које верујете да би ушесће у радионици било корисно и инспиративно.

Више информација и пријаве можете добити на телефоне 060 50 40 575 и 060 50 40 572.

Број учесника је ограничен а пријаве трају до четвртка 18.10.2012. Пријаве се примају искључиво у електронској форми на адреси art@sumatovacka.rs са назнаком за учешће у радионици КУЛТУРА, УМЕТНОСТ И АУТОРСКО ПРАВО У СРБИЈИ.